RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Pita sa višnjama i plazmom


Koliko puta vam se desilo da nemate neku namirnicu u kući a vi baš želite da spremate neki recept u kome je ona među vodećim namirnicama ? :D
U poslednje vreme spremam u mojoj trenutnoj «Kuhinjici br. 2» gde još uvek nemam sve potrebne namirnice, pa ako već ne želim do prodavnice,  dovijam se kako znam i umem. U ovom slučaju zamena za prezle (ili griz) je bila odlična, upotrebila sam mlevenu plazmu :)
Kod pite sa višnjama, najbitnije su mi kore, jer ako su one žilave ni pita neće biti dobra, pa tako, kada nađete dobre kore, ne menjajte ih ;)
U zavisnosti koliko veliku pitu želim, nekada stavim 4, a nekada 5 ili najviše 6 kora.
 Pita sa višnjama i plazmom

Potrebno je:
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500-600 g višanja
  • šećer
  • mlevena plazma
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode (može i obična)

Vodu i ulje staviti da provri, a zatim skloniti i ostaviti da se prohladi.
 Kore podeliti na 3 ili 4 grupe. Ako je to 18 kora, onda možete odvojiti po 6 ili ako ih imate manje onda na  4 ili 5.
Staviti prvu koru i premazati pripremljenim uljem i vodom, zatim staviti i preostale kore iz grupe, koje takođe premažete. Na poslednju koru rasporedite blago oceđene višnje, 2 ravne kašike plazme i 5 kašika šećera.
Pita sa višnjama i plazmom
Bočne strane preklopite na 2-3 cm (da vam ne bi cureo fil), a zatim sa kotra strane uviti rolat. Odmah složiti na pripremljeni pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Tako uraditi i sa preostalim korama i višnjama. Sve rolate premazati pripremljenim uljem i staviti u hladnu rernu i tek je onda uključite na 200 °C. Kada se rerna zagrejala, smanjite temperaturu na 180 °C. Pecite pitu 40-45 minuta ili dok ne porumeni. Kada je pita pečena, dok je još u plehu, poprskati je vodom i pokriti suvom krpom. Ostavite da se pita prohladi, pa je tek onda isecite i pospite šećerom u prahu.
 Pita sa višnjama i plazmom
Zbog slikanja, da uhvatim dnevnu svetlost, malo sam požurila i sekla sam je još dok je bila vruća :)
Napomena: Ako stavite posnu plazmu ili neki drugi posni keks, ovu pitu možete spremati i u dane posta.

Prijatno ! :D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar