Koliko puta vam se desilo da nemate neku namirnicu u kući a vi baš želite da spremate neki recept u kome je ona među vodećim namirnicama ?
U poslednje vreme spremam u mojoj trenutnoj «Kuhinjici br. 2» gde još uvek nemam sve potrebne namirnice, pa ako već ne želim do prodavnice, dovijam se kako znam i umem. U ovom slučaju zamena za prezle (ili griz) je bila odlična, upotrebila sam mlevenu plazmu
Kod pite sa višnjama, najbitnije su mi kore, jer ako su one žilave ni pita neće biti dobra, pa tako, kada nađete dobre kore, ne menjajte ih
U zavisnosti koliko veliku pitu želim, nekada stavim 4, a nekada 5 ili najviše 6 kora.
Potrebno je:
- 500 g tankih kora za pitu
- 500-600 g višanja
- šećer
- mlevena plazma
- 100 ml ulja
- 100 ml mineralne vode (može i obična)
Vodu i ulje staviti da provri, a zatim skloniti i ostaviti da se prohladi.
Kore podeliti na 3 ili 4 grupe. Ako je to 18 kora, onda možete odvojiti po 6 ili ako ih imate manje onda na 4 ili 5.
Staviti prvu koru i premazati pripremljenim uljem i vodom, zatim staviti i preostale kore iz grupe, koje takođe premažete. Na poslednju koru rasporedite blago oceđene višnje, 2 ravne kašike plazme i 5 kašika šećera.
Bočne strane preklopite na 2-3 cm (da vam ne bi cureo fil), a zatim sa kotra strane uviti rolat. Odmah složiti na pripremljeni pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Tako uraditi i sa preostalim korama i višnjama. Sve rolate premazati pripremljenim uljem i staviti u hladnu rernu i tek je onda uključite na 200 °C. Kada se rerna zagrejala, smanjite temperaturu na 180 °C. Pecite pitu 40-45 minuta ili dok ne porumeni. Kada je pita pečena, dok je još u plehu, poprskati je vodom i pokriti suvom krpom. Ostavite da se pita prohladi, pa je tek onda isecite i pospite šećerom u prahu.
Zbog slikanja, da uhvatim dnevnu svetlost, malo sam požurila i sekla sam je još dok je bila vruća
Napomena: Ako stavite posnu plazmu ili neki drugi posni keks, ovu pitu možete spremati i u dane posta.
Prijatno !
0 komentari:
Objavi komentar