Priprema
Kvasac u 250 ml tople vode izmrviti i miješati dok se ne rastopi. Brašno i sol dodati te umijesiti glatko tijesto. Tijesto razdijeliti na 4 dijela i ostaviti pokrito na toplom mjestu oko 30 minuta, da se uzdigne. Uzdignuto tijesto na radnoj plohi posutoj brašnom tanko, u obliku kružnice razviti, staviti na lim koji smo prekrili papirom, premazati nadjevom, s tim što ostavimo izvana 1 cm tijesta slobodno (ne namazano nadjevom). Peći u zagrijanoj pećnici na 250 °C 12 – 15 minuta.
Za pizzu Margarita: Rajčice preliti vrelom vodom, zatim hladnom i kožicu odstraniti. Sjemenke istisnuti i što sitnije nasjeckati. Na maslinovom ulju luk i češnjak (sitno nasjeckan) staklasto popržiti, dodati rajčice, šećer i koncentrat rajčice te na laganoj vatri pustiti da kuha dok se ne dobije gusti umak. Začiniti solju i paprom. Tijesto pizze premazati umakom, poslagati ploške mozzarele, poprskati maslinovim uljem i staviti peći. Pečenu pizzu ukrasiti listićima bosiljka.
Za pizzu s bučom, kobasicom i rikulom: Buču oguliti, očistiti i narezati. Maslac zagrijati, dodati buču i izdinstati. Zaliti pilećim temeljcem i dinstati dok ne omekša. Zatim mikserom usitniti. Začiniti solju, paprom, listićima origana i izmiješati. Ljutu kobasicu narezati na tanke ploške, rikulu oprati, posušiti i ugrubo narezati. Tijesto pizze premazati pireom od buče, posložiti kobasicu, rikulu raspodijeliti po pizzi i posuti sirom. Staviti peći kako je gore navedeno.
Za pizzu s porilukom i tartufima: Poriluk po dužini prerezati, dobro oprati, na rezance narezati te u slanoj vodi oko 2 minute kuhati. Ocijediti i preliti hladnom vodom. Kiselo vrhnje izmiješati sa solju i paprom. Pizzu premazati vrhnjem te s porilukom i na tanke ploške narezanim tartufima prekriti. S uljem od tartufa pizzu poprskati i peći kako je gore navedeno.
Napomena: Nadjev možete odrediti po vlastitoj želji.
0 komentari:
Objavi komentar