Često u svojim receptima koristim maslac ali moram priznati da sam u zadnje vrijeme sve sklonija razmišljati o margarinu ne kao “zamjeni”, već kao o sastojku koji ima svoju gastronomsku vrijednost. Tako u ovom receptu koristim Zvijezdin stolni margarin jer daje gustoću i posebnu teksturu. Uživajte!
Mlade mahune očistiti, narezati na komade dužine oko 3 cm, oprati i u slanoj vodi kuhati 8 – 10 minuta. Zatim mahune ocijediti, preliti hladnom vodom i ostaviti u cjedilu da se ocijede. Listiće čubara odvojiti od grančica i krupno narezati. Kiselo vrhnje i slatko vrhnje zajedno s narezanim listićima izmiješati. Začiniti solju i paprom. Mahune izmiješati s mješavinom vrhnja.
Pecivo prvo narezati na tanke ploške a potom na male kockice. Kockice peciva i 3 žlice Zvijezda stolnog margarina rukama izmiješati. Losos (ili neku drugu ribu) očistiti od ljuski, oprati i posušiti. Narezati na 4 fileta i poprskati s obje strane sokom od limuna. Zatim začiniti krupnom morskom solju i krupno mljevenim paprom.
Posudu pogodnu za pečenje u pećnici (vatrostalna posuda ili od porculana) namazati 1 žlicom Zvijezda stolnim margarinom. Mješavinu mahuna i vrhnja staviti u posudu. Filete lososa (ili neke druge ribe) poslagati po mahunama i mješavinu kockica peciva i Zvijezda margarina raspodijeliti po filetima.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, 16 – 18 minuta. Zatim upaliti gornje grijače (gril) i odozgor zapeći 2 – 3 minute. Pripaziti da kockice peciva ne dobiju tamno smeđu boju! Korica treba biti zlatno – smeđe boje.
Napomena: Jelo je mnogo dekorativnije sa širokim mladim mahunama. Latinski naziv za ČUBAR je SATUREJA HORTENSIS a u Njemačkoj pod nazivom BOHNENKRAUT.
Sastojci
- mlade zelene mahune: 700 g
- krupna morska sol:
- krupno mljeveni papar:
- začinska biljka čubar (narodni nazivi: osogriz, vrisak, gorska metvica, bresnina itd.): 4 grančice
- kiselo vrhnje (30% m.m.): 350 g
- vrhnje za kuhanje: 200 ml
- pecivo od prethodnog dana: 100 g
- Zvijezda stolni margarin (sobne temperature): 3 žlice
- fileti svježeg lososa ili neke druge ribe (s kožicom na jednoj strani): 800g
- sok od limuna: 4 žličice
- Zvijezda stolni margarin za mazanje posude: 1 žlica
0 komentari:
Objavi komentar