RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Riblji fileti i mahune u vrhnju – zapečeni u pećnici


 


Često u svojim receptima koristim maslac ali moram priznati da sam u zadnje vrijeme sve sklonija razmišljati o margarinu ne kao “zamjeni”, već kao o sastojku koji ima svoju gastronomsku vrijednost. Tako u ovom receptu koristim Zvijezdin stolni margarin jer daje gustoću i posebnu teksturu. Uživajte!
Mlade mahune očistiti, narezati na komade dužine oko 3 cm, oprati i u slanoj vodi kuhati 8 – 10 minuta. Zatim mahune ocijediti, preliti hladnom vodom i ostaviti u cjedilu da se ocijede. Listiće čubara odvojiti od grančica i krupno narezati. Kiselo vrhnje i slatko vrhnje zajedno s narezanim listićima izmiješati. Začiniti solju i paprom. Mahune izmiješati s mješavinom vrhnja.
Pecivo prvo narezati na tanke ploške a potom na male kockice. Kockice peciva i 3 žlice Zvijezda stolnog margarina rukama izmiješati. Losos (ili neku drugu ribu) očistiti od ljuski, oprati i posušiti. Narezati na 4 fileta i poprskati s obje strane sokom od limuna. Zatim  začiniti krupnom morskom solju i krupno mljevenim paprom.
Posudu pogodnu za pečenje u pećnici (vatrostalna posuda ili od porculana) namazati 1 žlicom Zvijezda stolnim margarinom. Mješavinu mahuna i vrhnja staviti u posudu. Filete lososa (ili neke druge ribe) poslagati po mahunama i mješavinu kockica peciva i Zvijezda margarina raspodijeliti po filetima.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, 16 – 18 minuta. Zatim upaliti gornje grijače (gril) i odozgor zapeći  2 – 3 minute. Pripaziti da kockice peciva ne dobiju tamno smeđu boju! Korica treba biti zlatno – smeđe boje.
Napomena: Jelo je mnogo dekorativnije sa širokim mladim mahunama. Latinski naziv za ČUBAR je SATUREJA HORTENSIS a u Njemačkoj pod nazivom BOHNENKRAUT.



Sastojci

  • mlade zelene mahune: 700 g
  • krupna morska sol:
  • krupno mljeveni papar:
  • začinska biljka čubar (narodni nazivi: osogriz, vrisak, gorska metvica, bresnina itd.): 4 grančice
  • kiselo vrhnje (30% m.m.): 350 g
  • vrhnje za kuhanje: 200 ml
  • pecivo od prethodnog dana: 100 g
  • Zvijezda stolni margarin (sobne temperature): 3 žlice
  • fileti svježeg lososa ili neke druge ribe (s kožicom na jednoj strani): 800g
  • sok od limuna: 4 žličice
  • Zvijezda stolni margarin za mazanje posude: 1 žlica

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar