
Genetika i prehrana utječu na to kako se hrskavica troši !!
Maslinovo ulje
Ono sadrži oleokantal koji blokira enzime odgovorena za upalne procese i povećava razinu proteina u sinovijalnoj tekućini koja štiti hrskavicu i služi kao mazivo. Oko 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja djeluje kao 200 miligrama ibuprofena. Iz tih se razloga preporučuje kod bolova u zglobovima i artritisa, piše arthritistoday.org.
Kefir
Namirnice bogate vitaminom D kao što su mliječni proizvodi povećavaju gustoću kostiju i neophodni su ljudima koje muče bolovi u zglobovima. Jedan od njih je i kefir koji između ostalog sadrže kulturu bakterija L.casei. Studije su potvrdile da su ljudi koji su redovito jeli kefir rjeđe imali problema s ukočenosti zglobova i upalnim procesima.Naranče
Vitamin C ublažava upalne procese u tijelu, a najviše ga ima u agrumima. Odličan izbor su naranče koje sadrže bioflavonoid, nobiletin i ublažavaju bolove u zglobovima. Međutim, njega najviše ima u kori stoga se preporučuje što više koristiti i koru.
Losos
Redovito jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanje. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Losos izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama omega-3 masne kiseline tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.
0 komentari:
Objavi komentar