skip to main |
skip to sidebar
Osušeni limun nemojte baciti u smeće -
pospite ga sodom bikarbonom i solju pa istrljajte sudoper, radnu plohu
ili dasku za rezanje. Nakon
cijeđenja soka koru limuna, limete ili naranče možete iskoristiti za
dekorativne posudice. Izbockajte ih klinčićima i poslužite u njima
sladoled ili omiljenu kremu sa
šlagom. Ostatke kore agruma sačuvajte i
za pripremu domaćih ekstrakata uz pomoć votke ili rakije. Naribane kore
agruma stavite u bočicu s votkom i ostavite nekoliko tjedana pa rabite
kao ekstrakt za kolače. Koricom možete aromatizirati i ulje.
Naribajte
je i stavite u staklenu posudu s maslinovim ili kokosovim uljem pa
ostavite da odstoji na suncu dva tjedna. Zatim procijedite i iskoristite
za začinjavanje salate ili ribljih jela. Limunova kora može poslužiti i
kao osvježivač kante za smeće. Pažljivo tanko ogulite koricu bez
bijelih niti ili “mesa” limuna i stavite je na dno kante za smeće prije
no što ubacite novu vrećicu.
Kad otrgnete iglice ružmarina
i iskoristite ih za kuhanje, nemojte baciti grančice jer one mogu
poslužiti kao štapići za ražnjiće. Prvo ih natopite u malo vode kako ne
bi izgorjele tijekom pečenja i na njih nabodite komadiće mesa. No ne
morate čekati sezonu roštilja - i jelima iz tave pružaju miris dima.
Meso ili ribu pecite u tavi tako da ih složite na grančice. Salatu staru
tjedan dana možete iskoristiti i za pripremu juha jer će kuhanjem
ionako uvenuti. I ljuske luka se nepravedno bacaju. Obiluju vitaminima i
mineralima, a dodati ih možete juhama i varivima ili skuhati od njih
čaj koji koristite za podlijevanje rižota te kuhanje tjestenine. Ako ih
ne želite odmah upotrijebiti, možete ih i zamrznuti. Čuvajte ih do
Uskrsa i za bojenje pisanice - osim što ćete uštedjeti na kupnji boja za
jaja, obojit ćete ih bez štetnih kemikalija.
Mahuna vanilije daje aromatizirani šećer
Ostruganu
mahunu vanilije nemojte baciti. Sačuvajte je za pripremu domaćeg
vanilin šećera. Ostavite je u staklenci sa šećerom oko dva tjedna te,
prema potrebi, sameljite kako biste dobili šećer u prahu.
Dreamstime
Listovi celera krase jela od tjestenine
Dio
celera koji se najčešće baca, a najaromatičniji je, sigurno su listovi.
Nemojte ih bacati jer uspješno mogu zamijeniti listiće peršina ili
korijandra kojima ukrasite tjesteninu, variva ili krepke juhe.
Bananom usjajite pribor za jelo
Kora
banane odlično je sredstvo za poliranje cipela, srebrnog pribora za
jelo, pa čak i nakita. Njome možete usjajiti i lisnate sobne biljke,
iskoristiti je za pripremu aromatičnog o
cta ili sačuvati za kompost.
Protiv kamenca u kuhalu za vodu
Koricu
naranče, limete ili limuna ostavite u hladnjaku kako biste otjerali
loše mirise. Sitno narezana limunova kora učinkovito uklanja kamenac iz
kuhala za vodu. Zakuhajte je s vodom pa ostavite sat, dva da djeluje.
0 komentari:
Objavi komentar