
1. Koristite maslinovo ulje
Maslinovo ulje je verovatno najbolje
koje možete da koristite, ako već morate da pržite. Ono je stabilnije na
visokim temperaturama u odnosu na kukuruzno i suncokretovo, što znači
da možete da ga koristite duže od ostalih vrsta ulja, a i dalje će
zadržati svoje nutritivne vrednosti i kvalitet. Najbolje je koristiti
devičansko ili ekstra devičansko. Ove oznake ukazuju da je dodato manje
hemikalija tokom proizvodnje.
2. Neka ulje bude čisto
Ukoliko pržite u fritezi, važno je da
ulje bude čisto. Ako ga ostavite da dugo stoji sa ostacima hrane, počeće
da gori, a jelo će vam imati ukus zagorelog. Ako koristite staro ulje,
ono je verovatno izgubilo svoju hranljivost. Prvi način je da sklanjate
ostatke hrane iz ulja, a drugi je da ga redovno menjate.
3. Zdravije pohovano bez glutena
Ljudi obično za pohovanje koriste belo
brašno koje sadrži gluten, pa se dobro veže za hranu. Ipak, brašno koje
ima mnogo glutena podrazumeva da će hrana upiti mnogo masti. Koristite
pirinčano ili kukuruzno brašno.
4. Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu
Još jedna stvar koja može da pomogne
kada pohujete nešto je da dodate malo mineralne gazirane vode ili sode
bikarbone u poh. Dok se prži, iz hrane će izaći balončići gasa, pa će
hrana samim tim manje apsorbovati masnoću. Ukoliko kombinujete ovaj i
prethodni trik, izvesno je da će vam obrok biti zdraviji.
5. Održavajte temperaturu ulja
Idealna temperatura ulja za prženje je
između 162 i 204 stepeni Celzijusa. Ukoliko ulje nije dovoljno vruće,
hrana se neće ispržiti tako brzo kao što bi trebalo, pa će upiti i mnogo
više masnoće. S druge strane, ako ga pregrejete, zagoreće, što nije ni
malo ukusno, a još manje zdravo.
Ukoliko možete, prednost dajte fritezi
umesto tiganju i kada izvadite hranu iz ulja, ostavite je kratko na
ubrusu da biste odstranili višak masnoće.






0 komentari:
Objavi komentar