100 g lješnjaka u tavice
bez masnoće popržiti i ohladiti. 60 g lješnjaka samljeti a 40 g
100 g lješnjaka u tavice bez masnoće popržiti i ohladiti. 60 g lješnjaka samljeti a 40 g nasjeckati.
Za biskvit: Jaja, šećer u prahu i sol mikserom kremasto izraditi (3 – 4 minute). Zatim dodavati naizmjenično brašno i lješnjake te lagano metlicom za snijeg miješati. Dno kalupa za tortu (24 cm) obložiti papirom, izliti tijesto i peći 20 minuta na temperaturi 180 °C. Biskvit ostaviti u kalupu da se ohladi. Hladan biskvit odvojiti od kalupa i papir odstraniti. Biskvit staviti na tanjur i oko njega položiti obruč kalupa za tortu. Zatim biskvit poprskati s 8 – 10 žlica mlijeka.
Za mokka – mouss kremu: Čokoladu za kuhanje narezati. 150 ml vrhnja za šlag zagrijati (ne smije kuhati), maknuti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, espresso kavu u prahu i cimet kuhati na pari, neprestano miješajući 2 – 3 minute. Posuda sa smjesom ne smije dodirivati vodu! U kuhanu kremu dodati omekšanu, ocijeđenu želatinu i izmiješati. Na kraju dodati (neprestano miješajući) toplo čokoladno vrhnje.
Posudu zatim staviti u hladnu vodu i miješati dok se krema potpuno ne ohladi. Ostatak vrhnja (350 ml) čvrsto izraditi i lagano metlicom za snijeg dodati hladnoj kremi i izmiješati. Kremu izliti na biskvit, izravnati i ostaviti preko noći u hladnjaku da se krema stegne.
Za glazuru: Čokoladu narezati i na pari omekšati. Vrhnje za šlag, vodu, šećer i kakao zagrijati te miješati dok se šećer ne otopi. Zatim dodati otopljenoj čokoladi, dobro izmiješati i ostaviti hladiti na sobnoj temperaturi, sve dok se masa ne počne lagano zgušnjavati. Glazura mora biti gusta, kremasta da bih s njom mogli premazati izvana tortu. Tortu oprezno nožem odvojiti od obruča kalupa, premazati glazurom i ukrasiti zrnima šipka.
Napomena: Tko ne želi bogatu glazuru, može količinu namirnica za glazuru smanjiti na pola.
Sastojci
Priprema
Za biskvit: Jaja, šećer u prahu i sol mikserom kremasto izraditi (3 – 4 minute). Zatim dodavati naizmjenično brašno i lješnjake te lagano metlicom za snijeg miješati. Dno kalupa za tortu (24 cm) obložiti papirom, izliti tijesto i peći 20 minuta na temperaturi 180 °C. Biskvit ostaviti u kalupu da se ohladi. Hladan biskvit odvojiti od kalupa i papir odstraniti. Biskvit staviti na tanjur i oko njega položiti obruč kalupa za tortu. Zatim biskvit poprskati s 8 – 10 žlica mlijeka.
Za mokka – mouss kremu: Čokoladu za kuhanje narezati. 150 ml vrhnja za šlag zagrijati (ne smije kuhati), maknuti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, espresso kavu u prahu i cimet kuhati na pari, neprestano miješajući 2 – 3 minute. Posuda sa smjesom ne smije dodirivati vodu! U kuhanu kremu dodati omekšanu, ocijeđenu želatinu i izmiješati. Na kraju dodati (neprestano miješajući) toplo čokoladno vrhnje.
Posudu zatim staviti u hladnu vodu i miješati dok se krema potpuno ne ohladi. Ostatak vrhnja (350 ml) čvrsto izraditi i lagano metlicom za snijeg dodati hladnoj kremi i izmiješati. Kremu izliti na biskvit, izravnati i ostaviti preko noći u hladnjaku da se krema stegne.
Za glazuru: Čokoladu narezati i na pari omekšati. Vrhnje za šlag, vodu, šećer i kakao zagrijati te miješati dok se šećer ne otopi. Zatim dodati otopljenoj čokoladi, dobro izmiješati i ostaviti hladiti na sobnoj temperaturi, sve dok se masa ne počne lagano zgušnjavati. Glazura mora biti gusta, kremasta da bih s njom mogli premazati izvana tortu. Tortu oprezno nožem odvojiti od obruča kalupa, premazati glazurom i ukrasiti zrnima šipka.
Napomena: Tko ne želi bogatu glazuru, može količinu namirnica za glazuru smanjiti na pola.
- BISKVIT:
- prženi, mljeveni lješnjaci: 60 g
- jaja: 2
- šećer u prahu: 60 g
- sol: na vrh noža
- brašno: 60 g
- prženi, sjeckani lješnjaci: 40 g
- PRELJEV:
- mlijeko: 8 – 10 žlica
- MOKKA – MOUSSE KREMA:
- čokolada za kuhanje: 200 g
- vrhnje za šlag: 500 ml
- želatina: 5 listova
- žumanjak: 3
- šećer: 40 g
- instant – espreso kava u prahu: 4 žlice (ravne)
- cimet: 1 žličica
- GLAZURA:
- čokolada za kuhanje: 300 g
- vrhnje za šlag: 100 ml
- voda: 140 ml
- šećer: 100 g
- kakao: 40 g
- šipak (mali) za dekoraciju: 1








0 komentari:
Objavi komentar