RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Capuccino rolat


 

Priprema

Za biskvit: Lim za pečenje (38 x 32 cm) namazati hladnim maslacem i prekriti papirom za pečenje. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli izraditi u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer kremasto mikserom izraditi. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje i brašno te kratko mikserom izmiješati, bez grudica. Na kraju u smjesu lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i to metlicom za snijeg ili žlicom.
Tijesto izliti na lim za pečenje, vilicom fino izravnati i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 15 minuta. Pečeni biskvit izvući zajedno s papirom za pečenje na radnu plohu i ostaviti da se potpuno ohladi. Biskvit nije potrebno rolati!
Za kremu: Listove želatine potopiti u hladnoj vodi i pustiti da nabubre. Mascarpone zajedno s jogurtom, šećerom, kiselim vrhnjem i cappuccino prahom dobro izmiješati. Vrhnje za šlag zajedno s vanilin šećerom mikserom čvrsto izraditi.
Listove želatine dobro ocijediti i staviti na štednjak (na srednje jakoj temperaturi) da se otope. Dodati 2 – 3 žlice mascarpone mješavine te i dalje na štednjaku miješati sve dok se ne dobije glatka, tekuća smjesa. Zatim otopljenu želatinu u laganom mlazu lijevati u mascarpone mješavinu neprestano mikserom miješajući. Na kraju umiješati čvrsto izrađeni šlag. Odvojiti 3 – 4 žlice kreme za premazivanje rolata izvana!
Ohlađeni biskvit premazati džemom ili marmeladom od višanja, zatim cappuccino kremom i staviti u hladnjak oko 1/2 sata, da se krema stegne. Nakon toga uz pomoć papira biskvit motati (papir prilikom motanja odvajati). Kremom (ostavljenom sa strane) rolat premazati izvana, ukrasiti izmrvljenim amaretini keksima i staviti u hladnjak da se hladi najmanje 3 – 4 sata.


Sastojci

  • BISKVIT:
  • jaja: 4
  • sol: na vrh noža
  • šećer: 70 g
  • brašno, glatko: 140 g
  • prašak za pecivo: 1 ½ žličica
  • mlijeko: 65 ml
  • ulje: 65 ml
  • PREMAZ:
  • džem ili marmelada od višanja:
  • KREMA:
  • mascarpone: 140 g
  • jogurt, čvrsti: 150 g
  • kiselo vrhnje (24% masnoće): 150 g
  • listovi želatine: 5
  • vrhnje za šlag: 200 ml
  • šećer: 50 g
  • cappuccino prah: 30 g
  • vanilin šećer: 2 vrećice
  • UKRAŠAVANJE:
  • amaretini keksi (talijanski keksi od badema):

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar