RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Čokoladna torta Noa


Priprema

Za kremu: Čokoladu (500 g) sitno narezati. Na štednjaku zagrijati slatko vrhnje za šlag, skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Zatim dobiveno čokoladno vrhnje podijeliti na dva jednaka dijela (u dvije posude) i ostaviti 3 – 4 sata u hladnjaku (najbolje preko noći).
Za tijesto: Čokoladu (100 g) sitno narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti. Ostaviti je sa strane oko 10 minuta da se ohladi. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Šećer, vanilin šećer i sol izmiješati. Brašno, Gustin, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi. Mješavinu šećera postepeno dodavati snijegu od bjelanjaka, neprestano mikserom miješajući. Zatim žumanjke jedan po jedan miješajući dodavati snijegu od bjelanjaka. Otopljenu, ohlađenu čokoladu za kuhanje dodati smjesi i izmiješati.Polovinu mješavine brašna dodati smjesi, lagano metlicom izmiješati i na kraju umiješati preostalu polovinu mješavine brašna. NE mikserom! Tijesto izliti u kalup za tortu, fino izravnati i staviti peći u zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, nožem odvojiti od ruba kalupa i na rešetki ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit jednom vodoravno prerezati. Jedan biskvit staviti na tanjur za tortu i oko biskvita položiti obruč kalupa te biskvit preliti sa 6 – 7 žlica čokoladnog mlijeka. Jednu porciju čokoladnog vrhnja kratko mikserom (oko 1/2 minute) izraditi i kremom premazati prvi biskvit. Na kremu položiti drugi biskvit, preliti ga sa 6 – 7 žlica čokoladnog mlijeka i tortu ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Zatim drugu porciju čokoladnog vrhnja također kratko mikserom (oko 1/2 minute) izraditi. Tortu izvaditi iz hladnjaka, oprezno odvojiti obruč od torte i tortu premazati kremom odozgor i rub torte te je staviti ponovo u hladnjak 2 – 3 sata da se krema stegne.
Za ukrašavanje: 100 g čokolade za kuhanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti te na mramornoj ploči ili poleđini velikog lima za pečenje tanko razmazati. Ostaviti na hladnom mjestu ili kratko u hladnjak da se čokolada stvrdne (ne prejako). Oštrim nožem ili špahtlom praviti male rolice od čokolade i tortu ukrasiti.


Sastojci Tijesto:
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica šećera
  • na vrh noža soli
  • 50 g brašna
  • 50 g škrobnog brašna (Gustina)
  • 15 g kakao praha (oko 1 1/2 žlica)
  • 2 žličice praška za pecivo
 
Preljev:
  • 12 - 14 žlica čokoladnog mlijeka
 
Krema:
  • 500 g čokolade za kuhanje
  • 750 ml slatkog vrhnja za šlag
 
Ukrašavanje:
  • 100 g čokolade za kuhanje

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar