Maslac na štednjaku otopiti i u topao maslac umiješati preostalo mlijeko. Ostaviti da se malo ohladi i zajedno s mljevenim bademom, preostalim šećerom, soli, vanilin šećerom, aromom gorkog badema i naribanom limunovom koricom dodati podignutom kvascu i mikserom za tijesto glatko izraditi. Tijesto ponovo prekriti i na toplom mjestu ostaviti da se podiže oko 30 minuta. U međuvremenu marcipan zajedno sa 40 g šećera u prahu na radnoj plohi umijesiti.
U podignuto tijesto dodati nasjeckani badem, korinthen, rosinen, orangeat, zitronat i kratko rukama umijesiti. Ponovo tijesto prekriti i na toplom mjestu ostaviti da se diže oko 30 minuta. Podignuto tijesto na radnoj plohi (posutoj brašnom) kratko umijesiti i razviti na veličinu oko 24 x 30 cm (ili tijesto podijeliti na dva dijela i u jedan dio staviti marcipan a drugi dio napraviti bez marcipana, na taj način imate dvije vrste štolena).
Marcipan masu razviti između dva komada prozirne folije (veličine malo manje nego što je tijesto) i položiti na tijesto. Tijesto uviti s obje strane kao rolate, s tim što s jedne strane izgleda kao mali rolat a s druge strane veći rolat. Sredinu štolena s bočnom stranom dlana malo pritisnuti.
Lim za pečenje prekriti papirom za pečenje, položiti štolen, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 30 minuta da se podigne. Pećnicu zagrijati na 200 °C i štolen peći oko 10 minuta. Zatim temperaturu smanjiti na 175 °C i štolen nastaviti peći 20 – 25 minuta. Dok se štolen peče otopiti 50 g maslaca i pečeni štolen premazati jednim dijelom vrućeg maslaca te posuti jednim dijelom šećera. Premazivanje ponoviti još dva puta!
Štolen ostaviti da se potpuno ohladi, zatim zamotati u foliju i na hladnom mjestu ostaviti oko tjedan dana da se okusi potpuno razviju. Ako želite možete štolen prije pripremiti, zamrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača. Zamrznuti štolen izvaditi iz zamrzivača i preko noći ostaviti u hladnoj prostoriji da se odmrzne. Štolen ima najbolji okus ako se prije serviranja ostavi na sobnoj temperaturi bar 15 – 20 minuta da omekša.
Sastojci
- ŠTOLEN:
- brašno, glatko: 500 g
- kvasac, svježi: 42 g
- mlijeko: 125 ml
- šećer: 80 g
- maslac: 200 g
- sol: na vrh noža
- vanilin šećer: 1 vrećica
- aroma (gorki badem): 8 kapi
- limun: naribana korica od ½ limuna
- bademi,oguljeni i samljeveni: 100g
- bademi, nasjeckani: 100 g
- korinthen (grožđice crno – smeđe boje): 75 g
- rosinen (grožđice smeđe): 100 g
- orangeat (kandirana korica naranče): 50 g
- zitronat (kandirana korica limuna): 50 g
- marcipan, čvrsta masa: 200 g
- šećer u prahu: 40 g
- PREMAZ:
- maslac: 50 g
- šećer u prahu: 60 g
0 komentari:
Objavi komentar