• TIJESTO 1:
  • 30 dkg oštrog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg margarina
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • TIJESTO 2:
  • 27 dkg oštrog brašna
  • 3 dkg kakaoa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg margarina
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • KREMA 1:
  • 20 dkg šećera
  • 7 dkg oštrog brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 15 dkg margarina
  • 3 žlice kakaoa
  • KREMA 2:
  • 1/2 l mlijeka
  • 6 dkg oštrog brašna
  • 2 dkg gustina
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg bijele čokolade
  • 10 dkg margarina
  • GLAZURA:
  • 20 dkg čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja
  • za bijele šare: 4 dkg bijele čokolade i 1 žlica ulja

E stvarno, moram priznati da do sada nisam razvukla baš toliko tanke kore. Čak sam dobila i pohvalu koliko su kore tanke, ali na njima je bio i sloj kreme u istoj boji, tako da su one još tanje nego što se čini. S obzirom da sam nedavno kupila knjigicu Moji najbolji kolači 2, usljedilo je isprobavanje recepata. Odabir je pao na Mađaricu i još k tome dvobojnu, jer dosta ljudi ju voli, a bližila se fešta za koju je bila odličan odabir. Naravno, oko kolača sam se dosta naradila, tako ukoliko se odlučite pripremati ju računajte dan pred sebe. S obzirom da sam u isto vrijeme pripremala još neke vrste kolača, odlučila sam kore za Mađaricu i slične vrste pripremiti u ponedjeljak, a mazala sam ih u četvrtak. Takav način mi je pomogao da si ubrzam pripremu kolača u jednom danu kada sam sve finiširala, a kore su na tacni umotane prozirnom folijom u hladnijem špajzu čekale. Nakon što sam ih premazala kremama, drugi dan su fino omekanile, tako da sam ih mogla rezati bez problema. Glazuru sam pravila na način koji mi je veoma drag i prije rezanja kolač izvadim nekih 15-tak minuta na sobnu temperaturu da mi ne puca prilikom pečenja. Ukoliko želite da vam kolač bude lijepo izrezan, možete koristiti ravnalo i skalpel koji će vam pomoći, malo će potrajati, ali isplati se. Dodala bih još samo da je Dvobojan mađarica kolač koji se dugo priprema, a brzo se pojede.

TANKE SVIJETLE KORE

1. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo.
2. Dodajte margarin sobne temperature, šećer, vrhnje, jaje i izmijesite tijesto.
3. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider oko 1 sat.
4. Izvadite iz frižidera, te loptu izrežite na 4 jednaka dijela, napravite 4 loptice.
5. Svaki dio posebno razvaljajte na masnom papiru, tako da tijesto prekrijete prozirnom folijom, dalje možete valjati oklagijom. Pogledajte ovdje video za mađaricu, gdje imate prikazanu izradu kora.
6. Prebacite tijesto sa masnim papirom na prevrnutu tepsiju. Možete koristiti tepsiju od rerne, a ja sam koristila dimenzije 24 X 37 cm, pošto mi dimenzije od rerne ne stanu na tacnu.
7. Svaki dio pecite na 160 stupnjeva oko 7 minuta (kore trebaju ostati svijetle).
kore za mađaricu

TANKE TAMNE KORE

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
2. Dodajte šećer, margarin sobne temperature, kiselo vrhnje i jaje, sve zajedno izmijesite.
3. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider oko 1 sat.
4. Kada izvadite iz frižidera dalje nastavite postupak kao i sa prethodnim tijestom.
tanke kore za kolače

KARAMEL KREMA SA KAKAOM

1. Rastopite šećer u karamel i prelijte sa dijelom mlijeka i ostavite da se karamel otopi.
2. Dio mlijeka izradite sa brašnom i kakaom i ulijte u karamel, nastavite miješati dok se ne zgusne.
3. U mlaku kremu umiješajte margarin sobne temperature kojeg ste izrezali na trakice.

krema sa tamnom čokoladom







4. Podijelite na 4 dijela.
5. Mažite dok je krema topla.

KREMA SA BIJELOM ČOKOLADOM

1. Stavite kuhati pola mlijeka.
2. Šećer, brašno i gustin izmiješajte sa ostatkom mlijeka.
3. U zakuhalo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati da postane gusto.
3. Čim sklonite sa vatre, dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
4. U mlako dodajte margarin sobne temperature koji izrežete na listiće i sve dobro sjedinite.
5. Podijelite na 4 jednaka dijela.
6. Mažite dok je topla krema.
krema sa bijelom čokoladom






 

ČOKOLADNA GLAZURA

1. Na pari istopite iskidanu čokoladu i ulje.
2. Ostavite da se malo prohladi, onda neće biti previše tekuća.

SLAGANJE DVOBOJNE MAĐARICE

1. Tamno tijesto – tamna krema
2. Svijetlo tijesto – svijetla krema
3. Tim redosljedom nastavite dok ne premažete sve kore, pa čak i zadnju.
4. Na zadnju kremu prelijte glazuru.
5. Ostavite kolač da prenoći u frižideru, tako će se sljubiti i omekaniti, lakše ćete ga rezati.
6. Prilikom slaganja moguće je da će koja kora puknuti, jer su dosta tanke, ali to neće smetati, samo ju postavite na mjesto gdje je potrebno.
dvobojni kolač

Ukoliko želite na glazuru dodati bijelu dekoraciju od čokolade, to možete učiniti odmah dok je glazura još mekana. Možete rastopljenu bijelu čokoladu na pari uliti u vrećicu za zamrzivač, odrežite vrh i po glazuri povlačite paralelne crte. Čačkalicom povlačite crte u jednom pravcu, zatim u drugom pravcu. Ostavite u frižideru da se stegne, a prije rezanja neka odstoji 15-tak minuta.

dekoracija na kolaču kolač sa glazurom