Recept je adaptiran iz knjige The baking bible..
Čokoladna torta sa višnjama
200g čokolade za kuvanje ili sa većim procentom kakaa
250g putera
230g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
160g brašna
1 prašak za pecivo
45g kokosovog brašna
2 jaja
180g višanja
prah šećer i kakao za ukrašavanje, opciono
Čokoladu izlomljenu na kockice, šećer, vanilin šećer i puter staviti u
šerpu, koju treba postaviti iznad šerpe sa vodom koja ključa, kako bi se
sasvim otopili na pari. Mešati povremeno, sve dok smesa ne bude glatka i
jednolična. Skinuti sa pare posudu i ostaviti da se malo prohladi.
Brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno staviti u multipraktik i par
puta promešati, tek da se sjedine. Zatim dodati višnje i ponovo
uključiti multipraktik, sve dok se višnje ne iseckaju sasvim i pomešaju
sa brašnom. Dodati smesu sa čokoladom i jaja i ponovo mešati, do glatke,
jednolične smese.
Okrugli kalup promera 23cm ili neki drugi u željenom obliku namazati
puterom ili mašću, posuti brašnom, pa uliti pripremljenu smesu. Peći u
unapred zagrejanoj rerni na 160 stepeni 1 sat. Kada se kalup izvadi iz
rerne, ostaviti da se hladi 15-ak minuta, pa ga tek onda izručiti na
žicu da se sasvim ohladi.






0 komentari:
Objavi komentar