RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Esmeralda torta


 

Priprema

Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. šećer postepeno dodavati, neprestano mikserom miješajući. Nastaviti miješati 3 – 4 minute, sve dok se šećer ne otopi i snijeg počne sjajiti. Mješavinu brašna istresi na snijeg od bjelanjaka i lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom) i to podižući snijeg od dolje prema gore. Ne miješati jako dugo, kako ne bi izašao zrak iz bjelanjaka.
Tijesto istresti u kalup, fino izravnati i staviti peći 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti rubove od kalupa i vruć biskvit preliti hladnim mlijekom. Biskvit ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit oprezno podignuti (odvojiti papir) i prenijeti na tanjur za tortu (uz pomoć podizača biskvita) i oko biskvita položiti obruč kalupa.
Za kremu: Žumanjke zajedno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom kremasto mikserom izmiješati te na pari miješajući skuhati gustu kremu. Kremu ostaviti da se potpuno ohladi. Listove želatine staviti u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok listovi ne omekšaju. Čokoladu za kuhanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici omekšati. Vrhnje za šlag mikserom čvrsto izraditi. Listove želatine dobro ocijediti i na štednjaku miješajući otopiti. Želatini dodati 3 žlice čvrstog vrhnja (šlaga) i dalje na štednjaku miješati, sve dok se ne dobije tekuća smjesa. Zatim je polako lijevati u čvrsto vrhnje, neprestano mikserom miješajući.
U kremu od žumanjaka dodati 4 žlice izrađenog vrhnja i kratko mikserom izmiješati te kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U svaki dio kreme umiješati polovinu šlaga. Zatim u jedan dio kreme umiješati otopljenu čokoladu. Biskvit premazati prvo svijetlom kremom i fino izravnati. Zatim tamnom kremom i ostaviti najmanje 4 – 5 sati da se krema stegne (još bolje preko noći). Obruč kalupa oprezno odvojiti od kreme. Tortu ukrasiti keksom i naribanom bijelom i tamnom čokoladom.


Sastojci Tijesto:
  • 4 bjelanjaka
  • na vrh noža soli
  • 4 žlice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1 žlica kakao praha
  • 2 žličice praška za pecivo
 
  • 200 ml hladnog čokoladnog mlijeka
 
Krema:
  • 4 žumanjka
  • 10 žlica šećera u prahu
  • 2 vrećice vanilin šećera
 
  • 8 listova želatine
  • 800 ml vrhnja za šlag
 
  • 80 g čokolade za kuhanje

Za ukrašavanje:
  • 13 komada Leibniz keksa s tamnom čokoladom
  • bijela i tamna čokolada

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar