RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Krofne u umaku od višanja i vanilije

U ovom fašničkom raspoloženju i moru krofni ili krafni (mi u Slavoniji kažemo krofne) kojima smo okruženi, ja sam vam odlučila prezentirati iste na malo drugačiji način. Smile
Imate pred sobom mekanu i prozračnu krofnu, prstima otkinete komad i umočite u fini umak od višanja i vanilije. Opustite se i uživate u tom savršenom spoju... Zvuči fino, zar ne?
Kod mene se sve peče u većim količinama pa ako mislite da vam je previše možete smanjiti sastojke na pola. Od dolje navedenih dobijete oko 35 krofni. Smile
Sastojci za tijesto:
  • 900 g glatkog brašna
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 2 suha kvasca
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 60 g šećera
  • žličica soli
  • 4 jaja
  • naribana limunova korica
  • Ulje za prženje
Priprema:
Sve sastojke stavite u veću zdjelu i miksajte s nastavcima za tijesto oko 5 min. Tijesto će biti mekano i ljepljivo, ali takvo mora biti. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči, otprilike jedan sat. Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i malo premijesite. Razvaljajte prst debelo i izrezujte krugove. Ostake tijesta ponovo premijesite i ponavljajte postupak dok imate tijesta. U međuvremenu stavite lagano grijati ulje. Probajte da li je dovoljno vruće tako što ćete ubaciti komadić tijesta. Ako se počne odmah pržiti možete početi s prženjem krofni.
Lagano ih ubacujte u vruće ulje i pržite sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. One će se prilikom prženja dizati i kada ih okrećete na drugu stranu u sredini će se formirati prsten. Pržite ih na laganoj vatri da se ravnomjerno ispeku.
Od ovakvog tijesta dobijete krofne koje nisu potpuno šuplje, a ni skroz ispunjene pa ih možete i puniti ako se odlučite za takvu verziju.
Sastojci za umak od višanja i vanilije:
  • 1 teglica kompota od višanja
  • 1 puding od vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 600 ml mlijeka
  • sok od višanja iz teglice
  • 6 ravnih žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vanilin šećer - burbon/vanilija
Priprema:
U dva dcl mlijeka razmutite puding i gustin. Višnje ocijedite. Sok od višanja dodajte ostatku mlijeka i stavite kuhati. Dodajte šećer, burbon-vanilin šećer i cimet. Kad provri umiješajte puding i skuhajte. U gotov umak dodajte višnje i poslužite uz krofne.
Hoćete li umak preliti preko krofni, jesti ga žlicom ili umakati, ostavljam vama na izbor... mi smo sve verzije probali i mogu vam reći da je užitak potpuno jednak. Wink
Sanda

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar