
Imate pred sobom mekanu i prozračnu krofnu, prstima otkinete komad i umočite u fini umak od višanja i vanilije. Opustite se i uživate u tom savršenom spoju... Zvuči fino, zar ne?
Kod mene se sve peče u većim količinama pa ako mislite da vam je previše možete smanjiti sastojke na pola. Od dolje navedenih dobijete oko 35 krofni.

Sastojci za tijesto:
- 900 g glatkog brašna
- 500 ml toplog mlijeka
- 2 suha kvasca
- 60 g otopljenog maslaca
- 60 g šećera
- žličica soli
- 4 jaja
- naribana limunova korica
- Ulje za prženje
Sve sastojke stavite u veću zdjelu i miksajte s nastavcima za tijesto oko 5 min. Tijesto će biti mekano i ljepljivo, ali takvo mora biti. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči, otprilike jedan sat. Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i malo premijesite. Razvaljajte prst debelo i izrezujte krugove. Ostake tijesta ponovo premijesite i ponavljajte postupak dok imate tijesta. U međuvremenu stavite lagano grijati ulje. Probajte da li je dovoljno vruće tako što ćete ubaciti komadić tijesta. Ako se počne odmah pržiti možete početi s prženjem krofni.
Lagano ih ubacujte u vruće ulje i pržite sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. One će se prilikom prženja dizati i kada ih okrećete na drugu stranu u sredini će se formirati prsten. Pržite ih na laganoj vatri da se ravnomjerno ispeku.
Od ovakvog tijesta dobijete krofne koje nisu potpuno šuplje, a ni skroz ispunjene pa ih možete i puniti ako se odlučite za takvu verziju.
Sastojci za umak od višanja i vanilije:
- 1 teglica kompota od višanja
- 1 puding od vanilije
- 2 žlice gustina
- 600 ml mlijeka
- sok od višanja iz teglice
- 6 ravnih žlica šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 vanilin šećer - burbon/vanilija
U dva dcl mlijeka razmutite puding i gustin. Višnje ocijedite. Sok od višanja dodajte ostatku mlijeka i stavite kuhati. Dodajte šećer, burbon-vanilin šećer i cimet. Kad provri umiješajte puding i skuhajte. U gotov umak dodajte višnje i poslužite uz krofne.
Hoćete li umak preliti preko krofni, jesti ga žlicom ili umakati, ostavljam vama na izbor... mi smo sve verzije probali i mogu vam reći da je užitak potpuno jednak.

Sanda
0 komentari:
Objavi komentar