Prilikom
pripreme, kuhinjom se širio neodoljiv miris, pa onda uživanje u
savršenom okusu koji se pamti...ok, definitivno ću vas sada malo tlačiti
s višnjastim receptima. 
Prvo se priprema nadjev pa krenimo.
Sastojci za nadjev:
- 1 staklenka kompota od višanja (700 ml)
- 50 g šećera
- 25 g gustina
Višnje ocijedite. Od soka koji ste dobili odvojite 2,5 dcl. Gustin promiješajte sa 6 žlica soka, a ostatak soka sa šećerom stavite kuhati. Kad prokuha maknite s vatre i umiješajte razmućeni gustin. Vratite na vatru i miješajte pjenjačom dok ne dobijete gustu, sjajnu kremu. Maknite s vatre, umiješajte višnje i ostavite da se nadjev hladi.
Sastojci za tijesto:
- 170 g glatkog brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 100 g maslaca ili margarina
Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol, jaje i omekšali maslac. Rukama ili mikserom (s nastavcima za tijesto) ga umijesite. Tijesto će biti mekano i malo ljepljivo ali baš takvo treba biti. Od dobivenog tijesta odvojite 1/3 i ostavite sa strane. S 2/3 tijesta obložite samo dno kalupa za pite ili običnog kalupa za tortu (svakako bi trebao biti kalup kojem se stranice odvajaju). Najlakše će vam biti to napraviti prstima. Ako vam se tijesto lijepi za prste pomozite si brašnom. Znači umočite prste u brašno i tapkajte dok ne pokrijete dno kalupa. Izbockajte vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi. Dok čekate pripremite posip.
Sastojci za posip:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- žličica cimeta
- 100 g maslaca
Sve sastojke stavite u zdjelu s napomenom da maslac mora biti mekan. Prstima povezujte sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Možete ako vam je lakše to učiniti i mikserom.
Uzmite kalup i s 1/3 pripremljenog tijesta obložite rubove 2 cm u visinu. Pazite da rub spojite s dnom, odnosno, već djelomično ispečenim tijestom. Također si pomozite brašnom jer će vam se tijesto lijepiti za prste.
Neka vas to ne živcira jer mekano tijesto na kraju bude i mekano prilikom degustacije. 
Istresite nadjev od višanja, rasporedite ga po tijestu i na višnje rasporedite pripremljeni posip. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 35-40 minuta. Zatim povisite rešetku na najgornji nivo u pećnici i uključite samo gornji grijač. Tako pecite još 10 minuta.
E sad, sigurno sve pećnice ne rade jednako. Zato savjetujem da provjerite gornji sloj nakon 35 minuta pečenja. Ako se dovoljno zarumenio nije potrebno više peći, a ako nije, napravite kao što sam ja i to je to. Teško je procijeniti točno jer svaka pećnica radi drugačije pa ne bi htjela dati krivu informaciju. Dakle bitno je da gornji sloj dobije boju.
Ostavite pitu da se ohladi, odvojite stranice kalupa, po želji pospite mljevenim šećerom i poslužite.Malo sam odužila pisanje ali pokušala sam detaljno objasniti pripremu pa to sad izgleda komplicirano ali uopće nije.
Pita je prefina. Dolje mekano tijesto, u sredini očaravajuć nadjev i gore blaga crumble tekstura. Uživat ćete!Sanda









0 komentari:
Objavi komentar