RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Sladoled torta s čokoladom i karamelom


Priprema

Za tijesto: Brašno, maslac, šećer, vanilin šećer, kakao i žumanjke izmiješati mikserom za tijesto. Zatim staviti na radnu plohu i glatko umijesiti. Ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta da miruje. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Kalup za tortu (24 cm) namazati maslacem. Tijesto staviti u kalup te malim valjkom ili čašom razviti. Izbosti ga vilicom te staviti peći u zagrijanu pećnicu 12 – 15 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu: Čokoladu narezati, na pari omekšati i ostaviti sa strane da se ohladi. Bombone narezati na veće komade. Slatko vrhnje čvrsto mikserom izmiješati. Jaja i šećer kremasto izraditi. Dodati tekuću, ohlađenu čokoladu i metlicom za snijeg umiješati. Također umiješati metlicom za snijeg čvrsto izrađeno vrhnje i to postepeno, iz  2 – 3 puta. Na kraju lagano umiješati narezane bombone. Kremu izliti u kalup (na biskvit), prekriti folijom za očuvanje svježine i staviti u zamrzivač. Najbolje preko noći!
Za karamel preljev: 8 žlica šećera karamelizirati. Dodati vrhnje i na laganoj vatri kuhati, sve dok se karamel ne otopi. Po potrebi dodati još malo vrhnja. 

Za čokoladni preljev: Bombone narezati, dodati vrhnje i na pari otopiti ili u mikrovalnoj. Po potrebi dodati još malo vrhnja. Prije serviranja tortu izvaditi iz zamrzivača (15 – 30 minuta), da omekša. Narezati i svaki komad preliti preljevom od karamela i čokolade. Posuti nasjeckanim bombonima. Ostatak torte ponovno staviti u zamrzivač.



Sastojci

  • TIJESTO:
  • brašno: 120 g
  • maslac: 75 g
  • šećer: 45 g
  • vanilin šećer: 2 vrećice
  • kakao u prahu: 1 ½ žlica
  • žumanjak: 2
  • KREMA:
  • čokolada za kuhanje 70% kakaa: 230 g
  • čokoladni bomboni punjeni karamelom (npr. Daim ili Werthers Original): 230 g
  • jaja: 5
  • šećer: 70 g
  • slatko vrhnje: 4,5 dl
  • ZA KARAMEL PRELJEV:
  • šećer: 8 žlica
  • slatko vrhnje: 100 g
  • ZA ČOKOLADNI PRELJEV:
  • čokoladni bomboni punjeni karamelom: 80 g
  • slatko vrhnje: 6 – 8 žlica
  • ZA UKRAŠAVANJE:
  • čokoladni bomboni punjeni karamelom: 50 g

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar