RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Zebra torta od sira i čokolade


 

Priprema

Od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo umijesiti glatko tijesto. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Tijesto staviti u kalup i posuti brašnom. Tijestom obložiti dno kalupa i tijesto malo podignuti uz rub kalupa, kako bi dobili rub visok oko 2,5 cm. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Čokoladu narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti te ostaviti da se malo ohladi. Krem sir i svježi sir zajedno sa šećerom i vanilin šećerom mikserom dobro izmiješati (2 – 3 minute). Jaje jedno po jedno dodavati (svaki put oko 1/2 minute miješati) te kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Svijetlu kremu stavljati malom žličicom uz rub tijesta u obliku kruga, širine 1 – 1,5 cm. Zatim stavljati jedan krug tamne kreme od čokolade i tako naizmjenično popuniti kalup. Oprezno izravnati nadjev i staviti peći u zagrijanu pećnicu 55 – 60 minuta. Tortu ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Hladnu tortu odvojiti tankim nožem od kalupa i pomoću podizača za kolače prebaciti na tanjur za tortu.
Savjet: Okus torte je ljepši ako torta nije jako hladna te ju je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi ili je pola sata prije posluživanja izvaditi iz hladnjaka. Nadjev će Vam prilikom pečenja na vrhu popucati te ako Vam to smeta možete tortu preliti čokoladnom glazurom (100 g čokolade za kuhanje i 70 ml vrhnja za šlag na laganoj vatri otopiti).
Ako Vam je nakon pečenja rub torte malo podignut, lagano ga prstima pritisnite i izravnajte u visini sredine torte, dok je torta još topla.
 


Sastojci Tijesto:
  • 125 g maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
 
Nadjev:
  • 400 g krem sira    
  • 500 g svježeg mekanog sira 20% mliječne masnoće
  • 100 g šećera         
  • 1 vrećica vanilin šećera   
  • 4 jaja   
  • 150 g čokolade za kuhanje 50 - 60% kakaa
     

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar