skip to main |
skip to sidebar
Od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo umijesiti glatko
tijesto. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom
za pečenje.
Tijesto staviti u kalup i posuti brašnom. Tijestom obložiti dno kalupa i
tijesto malo podignuti uz rub kalupa, kako bi dobili rub visok oko 2,5
cm. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Čokoladu narezati i na pari ili u
mikrovalnoj pećnici otopiti te ostaviti da se malo ohladi. Krem sir i
svježi sir zajedno sa šećerom i vanilin šećerom mikserom dobro
izmiješati (2 – 3 minute). Jaje jedno po jedno dodavati (svaki put oko
1/2 minute miješati) te kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio
umiješati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Svijetlu kremu stavljati malom žličicom uz rub tijesta u obliku
kruga, širine 1 – 1,5 cm. Zatim stavljati jedan krug tamne kreme od
čokolade i tako naizmjenično popuniti kalup. Oprezno izravnati nadjev i
staviti peći u zagrijanu pećnicu 55 – 60 minuta. Tortu ostaviti na
rešetki da se potpuno ohladi. Hladnu tortu odvojiti tankim nožem od
kalupa i pomoću podizača za kolače prebaciti na tanjur za tortu.
Savjet: Okus torte je ljepši ako torta nije
jako hladna te ju je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi ili je
pola sata prije posluživanja izvaditi iz hladnjaka. Nadjev će Vam prilikom
pečenja na vrhu popucati te ako Vam to smeta možete tortu preliti
čokoladnom glazurom (100 g čokolade za kuhanje i 70 ml vrhnja za šlag na
laganoj vatri otopiti).
Ako Vam je nakon pečenja rub torte malo podignut, lagano ga prstima
pritisnite i izravnajte u visini sredine torte, dok je torta još topla.
Sastojci
Tijesto:
- 125 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Nadjev:
- 400 g krem sira
- 500 g svježeg mekanog sira 20% mliječne masnoće
- 100 g šećera
- 1
vrećica vanilin šećera
- 4 jaja
- 150 g čokolade za kuhanje 50 - 60% kakaa
0 komentari:
Objavi komentar