RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Bronhi šnit torta

 

Sastojci

Za koru:

  • 8 bjelanaca
  • 8 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika gustina
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika sirća
  • 50 g čokolade za kuhanje

Za fil:

  • 8 žumanajca
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g bronhi bombona
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 120 ml slatke pavlake
  • 100 g maslaca
  • 50 g čokolade za kuhanje

Priprema

Odvojiti žumanca od bjelanaca, u bjelance uz lagano mućenje dodavati kašiku po kašiku šećera, malo soli. Kada dobijemo čvrst snijeg dodati 1 kašiku sirćeta i brašno pomiješano sa gustinom. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela, jedan dio ostaje bijel dok u drugi dodamo 50 g otopljene čokolade za kuhanje. Tako pripremljenu smjesu izliti u pleh veličine 30x40 cm tako što pleh podijelimo na dva jednaka dijela na jednu stranu stavljamo bijeli dio smjese a na preostalo 1/2 tamni dio. Peći u predhodno zagrijanoj pećnici na 180 C 10-12 minuta. Pečenu koru podijeliti tako da dobijemo dvije svijetle trake i dvije tamne trake veličine 10x30 cm. U 400 ml mlijeka staviti bronhi bombone i na laganoj vatri otopiti uz povremeno miješanje. Sjediniti žumanca i puding sa preostalim mlijekom i skuhati u mlijeku gdje su se otopile bronhi bombone. Kada smjesa postane dovoljno gusta skinuti s vatre. U ohlađenu kremu dodati maslac i umućenu slatku pavlaku. Kremu izjednačiti podijeliti na dva jednaka dijela i u drugi dio staviti 50 g otopljene čokolade. Tortu filovati tako što stavimo svijetlu koru, 1/2 svijetle kreme, zatim tamnu koru 1/2 tamne kreme, opet svijetla kora preostali dio svijetle kreme i na kraju tamna kora i tamna krema. Cijelu tortu premazati tamnom kremom i ukrasiti po želji.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar