Sastojci
Za koru:
- 8 bjelanaca
- 8 kašika šećera
- prstohvat soli
- 1 kašika gustina
- 4 kašike brašna
- 1 kašika sirća
- 50 g čokolade za kuhanje
Za fil:
- 8 žumanajca
- 500 ml mlijeka
- 150 g bronhi bombona
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 120 ml slatke pavlake
- 100 g maslaca
- 50 g čokolade za kuhanje
Priprema
Odvojiti žumanca od bjelanaca, u
bjelance uz lagano mućenje dodavati kašiku po kašiku šećera, malo soli.
Kada dobijemo čvrst snijeg dodati 1 kašiku sirćeta i brašno pomiješano
sa gustinom. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela, jedan dio ostaje
bijel dok u drugi dodamo 50 g otopljene čokolade za kuhanje. Tako
pripremljenu smjesu izliti u pleh veličine 30x40 cm tako što pleh
podijelimo na dva jednaka dijela na jednu stranu stavljamo bijeli dio
smjese a na preostalo 1/2 tamni dio. Peći u
predhodno zagrijanoj pećnici
na 180 C 10-12 minuta. Pečenu koru podijeliti tako da dobijemo dvije
svijetle trake i dvije tamne trake veličine 10x30 cm.
U 400 ml mlijeka staviti bronhi bombone i na laganoj vatri otopiti uz
povremeno miješanje. Sjediniti žumanca i puding sa preostalim mlijekom i
skuhati u mlijeku gdje su se otopile bronhi bombone. Kada smjesa
postane dovoljno gusta skinuti s vatre. U ohlađenu kremu dodati maslac i
umućenu slatku pavlaku. Kremu izjednačiti podijeliti na dva jednaka
dijela i u drugi dio staviti 50 g otopljene čokolade. Tortu filovati
tako što stavimo svijetlu koru, 1/2 svijetle kreme, zatim tamnu koru 1/2
tamne kreme, opet svijetla kora preostali dio svijetle kreme i na kraju
tamna kora i tamna krema. Cijelu tortu premazati tamnom kremom i
ukrasiti po želji.
0 komentari:
Objavi komentar