Dijeta
sirovom hranom zasniva se na unošenju isključivo termički i
industrijski neprerađene hrane. Pristalice ovog načina ishrane smatraju
da procesuirana i termički obrađena hrana, kao i hrana životinjskog
porekla, remeti kiselinsko-baznu ravnotežu u telu.
Hrana koja se konzumira ne sme biti
izlagana temperaturama višim od 50°C kako se prilikom termičke obrade ne
bi uništili enzimi u biljkama koji omogućuju najbolju probavu i
apsorpciju takve hrane. Kako je zdravlje glavni moto pobornika ovog
načina ishrane, preporučuje se uzimanje organski uzgojenih namirnica.
Dijeta sirovom hranom većinom se temelji na namirnicama biljnog porekla,
iako određen deo pobornika dijete sirovom hranom
jede ribu (suši,
usoljena riba ili meso pripremljeno kao carpaccio).
Žitarice i mahunarke fermentiraju čak nekoliko nedelja
Dijetom se unosi najviše voća i povrća
koje se konzumira celo ili se priprema rezanjem, seckanjem, mlevenjem i
pasiranjem, pripremaju se i kaše, sokovi i čajevi, a žitarice i
mahunarke se namaču i fermentiraju čak nekoliko nedelja kako bi se
postigao oblik koji se može probaviti. Hrana se može prelivati i vodom
temperature do 50°C.
Jedu se i semenke poput susama,
suncokretovih semenki, i orašasti plodovi poput lešnika, badema, oraha,
indijskih oraščića. Voće se jede i suvo, tako da su grožđe, suve šljive i
marelice prava poslastica pristalicama dijete sirovom hranom. Čak ni
kafa nije zabranjena - zrna kafe natopite u vodi koja nije toplija od
50°C, a za bolji ukus pričekajte nekoliko dana da se ekstrahuje aroma iz
zrna. Unosi se minimalno pet obroka, doručak, ručak, večera i dva
međuobroka, gde doručak uvek započinje čašom vode sa dodatkom limunovog
soka.
Nedostaci
Unos povrća, posebno u svežem,
neprerađenom obliku, može sadržavati visok nivo pesticida i ostataka
veštačkih gnojiva i raznih hemikalija kojima se povrće i voće tretira.
Dugoročno sprovođenje dijete, više od dva meseca, može imati ozbiljne
zdravstvene posledice.
Napomena stručnjaka
Dijeta sirovom hranom energetski je vrlo
oskudna pa se ne preporučuje sprovođenje kroz duži vremenski period
(više od dva meseca). Nakon sprovođenja dijete lako se može pojaviti
jo-jo efekt ponovnog dobijanja kilograma, ako se naglo krene sa ishranom
koja zadovoljava dnevne energetske potrebe organizma.
Kako je leto doba kada su dostupnije
namirnice poput voća i povrća, dijetu je tada primerenije sprovoditi,
ali treba pripaziti na zdravstvenu ispravnost sirovih namirnica.
Primer jelovnika
Doručak: čaša vode s dodatkom limunovog soka , frape od borovnica, pomorandže i jabuka
Međuobrok: semenke suncokreta
Ručak: salata od brokolija s mariniranim sirovim lososom
Međuobrok: šaka orašastih plodova po želji
Večera: krekeri od susama s paštetom od avokada
Prednosti
S obzirom da se namirnice ne kuvaju,
dijeta sirovom hranom prilično je jednostavna. Ali, ako želite da
uključite i druge načine pripreme, utrošićete određenu količinu vremena
na dodatnu edukaciju koju oni zahtevaju.
Dijeta sirovom hranom bogata je C
vitaminom, folnom kiselinom koje ima puno u zelenom lisnatom povrću,
mineralima poput selena, pogotovo ako se konzumira hrana iz organskog
uzgoja.
Dijeta je veoma bogata dijetalnim
vlaknima, a siromašna mastima, posebno zasićenim masnim kiselinama, dok
gotovo uopšte ne sadrži holesterol. Sve to pridonosi prevenciji nastanka
bolesti creva, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti.
Dijeta je bogata antioksidativnim
materijama koje pomažu u sprečavanju nastanka slobodnih radikala koji
uzrokuju degenerativne promene u organizmu.
Mišljenje nutricionista
Dijeta sirovom hranom bogata je
prehrambenim vlaknima što je pozitivno u većini slučajeva i doprinosi
boljoj probavi i smanjenju masnoća u krvi. Ipak kod određenih ljudi
visok unos vlakana može imati negativne efekte zbog sadržaja fitinske
kiseline koja na sebe veže minerale i smanjuje njihovu apsorpciju u
organizmu.
Dijeta sirovom hranom bogata je
kalijumom, a siromašna natrijumom što je pogodno za zdravlje srca i
krvnih sudova i prevenciju nastanka visokog krvnog pritiska.
Kako se dijetom unosi većinom voće i
povrće koje je energetski siromašno, čest je slučaj pojave
pothranjenosti, telesne iscrpljenosti a kod žena gubitak menstruacije
ako se dijeta sprovodi duži vremenski period. Takođe, veća je
verovatnost trovanja kada se hrana ne obrađuje termički, posebno tokom
toplijeg dela godine.
Iako pripadnici ovog pokreta smatraju
kako se nutr
ijenti najmanje uništavaju i najbolje iskorišćavaju iz
neprerađene hrane, pojava manjka gvožđa i kasnije anemije, kod
dugoročnog sprovođenja dijete je česta.
Gvožđe se lakše apsorbuje iz
životinjskih izvora, a u slučaju biljne hrane često se bolje apsorbuje
kada je hrana termički obrađena. Kratkoročno sprovođenje dijete može
poslužiti kao tretman detoksikacije tela, dok dugotrajno sprovođenje
može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
0 komentari:
Objavi komentar