RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Čokoladna torta

Sastojci

Za tamni biskvit:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mlijeka
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 g mljevenih oraha
  • 2 kašike kakaoa

Za bijeli biskvit:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 150 g krupnije mljevenih oraha
  • 1 kašika brašna

Za kremu:

  • 4 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 kašika gustina
  • 2 kesice vanilin šećera (burbon okusa)
  • 250 g maslaca

Za ganaž kremu:

  • 200 g tamne čokolade
  • 500 ml pavlake za kuhanje

Priprema

1
U dubljoj posudi dooobro umutiti bjelanjke i šećer, dodati ulje i mlijeko, te prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, na kraju dodati orahe. Istresti u postavljen papirom za pečenje kalup (24 cm) za torte i peći na 200 C, oko 25-30 minuta, zavisno od debljine biskvita.**Obično ovaj biskvit pečem u velikom plehu i samo ga prepolovim, ovaj put je u okruglom kalupu, pa sam je pekla malo duže. Pečeno izvaditi na rešetku da se ohladi. Ohlađeno presjeći vodoravno na pola, da se dobiju dva podjednaka biskvita. Bjelanjke dobro izmutiti sa šećerom, dodati orahe koje izmiješamo zajedno sa brašnom, tako se orasi lijpo rasporede po biskvitu. Peći u istom kalupu, ali sada smanjiti temperaturu na 160 C i peći oko 35-40 minuta. Kuhana krema: Gustin, žumanjke i šećer izmiješati u tekuću smjesu pomoću malo mlijeka, ostalo mlijeko (nema puno, ali što je preostalo) zakuhajte u šerpici, kada počne da vri, sipajte smjesu žumajaka u šerpicu i miješajte sve dok se ne zgusne...dobićete gustu kremu. Dok je još toplo, staviti maslac izrezan na komadiće...ne brinite, maslac će se otopiti. Kada se ohladi, dobro izraditi mixerom, dobićete finu baršunastu kremu. Pavlaku staviti u šerpicu i na laganoj vatri zagrijavati, ali ne dozvoliti da provri..dodati iskidanu čokoladu i izmiješati da se istopi...potpuno ohladiti. **Ovo treba najprvo uraditi, tako da se ohladi do slaganja torte **Ja sam tortu slagala po svojoj želji, vi uradite kako se vama sviđa. Kao što sam rekla, ove biskvite pravim kao šnite, tako da ih pečem u velikom plehu i presječem na pola.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar