Brojne
su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći,
duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od
1896. do 1901. godine.
Teorije o nastanku
Prema legendi, u leto 1900., Čarls
Kohrejn-Bejli, drugi barun Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom
spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u svojoj ladanjskoj
rezidenciji Harlakston House u gradu Tuvumba. Jednog se dana, suočen s
neočekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Galand morao na
brzinu snaći i upotpuniti ponudu hrane uz popodnevni čaj.
Snalažljivi kuvar je francuski biskvit
od vanile ispečen dan ranije narezao na četvrtaste komade, umočio ih u
laganu čokoladnu smesu, i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, ali
efektan kolač oduševio je dame iz visokog društva koje su odmah
zatražile recept koji im je kuvar bez ustručavanja otkrio. Iako kokos u
to vreme nije bio često korišćen u evropskoj kuhinji, francuskom kuvaru
nije bio stran, verovatno zbog toga što mu je supruga bila s Tahitija,
gde je bio uobičajen sastojak.
Prema drugoj priči, nastanak ovog kolača
bio je slučajnost,
kada je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad
biskvita slučajno upao u čokoladu koji je zatim posuo mrvicama suvog
kokosa kako bi izgledao privlačnije.
Treća priča pripisuje zasluge za
kreaciju Lamingtona učiteljici kuvanja Ejmi Šauer u strukovnoj školi u
Brizbejnu od 1895. do 1937. koja ih je nazvala u čast Lejdi Lamington
koja se posebno zalagala za obrazovanje devojaka i bila pokroviteljica
škole. Neki savremenici su tvrdili da je ova priča o poreklu imena
kolača izvesnija jer je, za razliku od supruga poznatog po izrazito
teškoj naravi, Lejdi Lamington bila vrlo omiljena.
Pogledajte recept Čupavci
Ipak, prema većini izvora, smatra se da
je upravo lord bio nadahnuće za ime jer je navodno načinjen na sliku i
priliku homburga, pustenog šešira kojeg je guverner često nosio. Iako mu
je istorija ime zauvek vezala uz ovu poslasticu, lord Lamington ju je
navodno mrzeo nazivajući Lamingtone „prokletim, napućenim, vunenim
keksima“.
Prvi dokazi i činjenice
Uprkos pričama, prvi pisani spomen
„Lamington cake“ pojavio se u novinama 1896. godine prilikom opisa
događanja priređenog u čast lorda znanog kao „Lamington Function“ u
gradu Ladleju u Kvinslendu. Iako su navedena brojna jela s prefiksom
Lamington, opis bilo kakvog kolača je izostao. Ali, 1900. godine, recept
za Lamington punjen pavlakom pojavio se u novinama „Queensland Country
Life“, a godinu kasnije u novinama u Sidneju.
Ipak, najranija referenca na lorda
Lamingtona bio je oktobar 1933. godine kada se ime kolača prvi put
povezuje s guvernerom. Zanimljivo je dodati da neke kuvarice objavljene
pre 1910. godine tu poslasticu opisuju kao tortu, a ne kao male
četvrtaste kolače. Novozelanđani smatraju da izum te poslastice pripada
njima i da je upravo na Novom Zelandu kreirana kao „Wellington“, kolač
od dvostrukog biskvita s narendanim kokosom.
Kao dokaz smatraju akvarel pejzažnog
umetnika JR Smita iz 1888. godine na kojem se vidi delimično konzumiran
Lamington. Status slatke ikone taj kolač, koji danas ima bezbroj
varijanti, može zahvaliti i tome što dobro podnosi australijsu klimu,
jer biskvit isečen na veličinu zalogaja, obložen čokoladnom glazurom i
uvaljan u kokosove mrvice može trajati mnogo duže na toploti.
Verzije popularnog kolača
Iako je tradicionalni Lamington
najpopularniji, posebno u Kvinslendu, ponekad se služi kao dve polovine
biskvita povezane pavlakom ili džemom od jagoda, malina ili šljiva.
Poslednji se više konzumira u
australijskim državama Viktoriji i Južnoj Australiji. Omiljena je i
varijanta od limuna, a na Novom Zelandu i od maline. Taj kolač popularan
je i u Južnoj Africi gde je, kao i u matičnoj državi, uobičajeni deo
ponude cafea i pekara.
O kojoj god se varijanti radilo, savršeno lagani biskvit je ključan, a čokoladna smesa mora biti odgovarajuće konzistencije.
Lamingtoni se najčešće služe uz popodnevni čaj, a zbog svoje trajnosti, popularan su i putni kolač.
Nacionalni dan Lamingtona
U Australiji se 21. jula obeležava kao
nacionalni dan Lamingtona („National Lamington Day“), a često se prodaju
tokom dobrotvornih akcija znanih kao „Lamington Drives“ među
australijskim i južnoafričkim izviđačima i u crkvama.
Najveći Lamington na svetu od čak 2361 kg napravljen je 11. juna 2011.
godine upisavši se u Ginisovu knjigu rekorda.
Možda nikad nećemo saznati pravu istinu o
nastanku Lamingtona, ali činjenica ostaje da je taj čupavi kolač slatki
australijski ponos i jedno od nacionalnih jela, ali i neizostavni
kolač, i ne samo nepretencioznih i jednostavnih trpeza.
0 komentari:
Objavi komentar