Krema: Mahunu vanilije po dužini zarezati i srž vanilije nožem ostrugati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju u bjelanjke umiješati 1 žlicu šećera. 3 vrećice pudinga izmiješati sa100 g šećera, dodati 3 dl mlijeka, žumanjke i dobro izmiješati (bez grudica). 1 l mlijeka zajedno sa srži vanilije zakuhati, skloniti sa štednjaka i metlicom za snijeg umiješati mješavinu pudinga. Temperaturu smanjiti, puding vratiti na štednjak i kuhati neprestano miješajući, sve dok se puding ne stisne i postane kremast. Zatim skloniti sa štednjaka i odmah metlicom za snijeg umiješati snijeg od bjelanjaka. NE mikserom!
U lim veličine tijesta staviti nenarezano tijesto, izliti kremu, izravnati i odozgor poslagati narezane kvadrate tijesta. Kolač ostaviti da se hladi 3 – 4 sata. Zatim premazati glazurom i ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi.
Glazura: Šećer u prahu zajedno s limunovim sokom i vodom glatko izmiješati. Glazurom premazati kolač (kistom).
Napomena: Ako nemate lim odgovarajuće veličine, možete improvizirati s aluminijskom folijom i to tako što ćete ispod rubova tijesta staviti foliju, podignuti krajeve, koje trebate učvrstiti da krema ne iscuri. Preostalu mahunu vanilije staviti u 1 kg šećera i na taj način uvijek imate pri ruci vanilin šećer.
Sastojci
- TIJESTO:
- smrznuto lisnato tijesto: 340 g
- KREMA:
- mlijeko: 1,3 l
- mahuna vanilije: 1
- puding s okusom vanilije: 3 vrećice
- šećer: 100 g
- šećer: 1 žlica
- jaja: 3
- sol: na vrh noža
- GLAZ URA:
- šećer u prahu: 100 g
- limunov sok: 6 žličica
- voda: 2 – 3 žličice
0 komentari:
Objavi komentar