RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Ribana pita od jabuka i oraha


 

Priprema

Za tijesto: Od brašna, šećera, hladnog maslaca (narezanog na listiće), naribane korice limuna, praška za pecivo, kiselog vrhnja i žumanjaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, zamotati u foliju za održavanje svježine i staviti u hladnjak, da miruje oko 2 sata. Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje 35 x 20 cm namazati masnoćom i posuti brašnom.
Za nadjev: Jabuke oguliti, prerezati na četiri dijela, odstraniti sjemenke i narezati na tanke ploške. Sokom od limuna jabuke preliti i izmiješati. Dodati šećer, vanilin šećer i sve zajedno kratko na štednjaku dinstati (oko 5 minuta). Zatim skloniti sa štednjaka, dodati cimet i grožđice te lagano izmiješati.
Jedan dio tijesta staviti u lim. Pomoću malog valjka za tijesto ili čaše prekriti dno te staviti peći 10 – 15 minuta. Napola pečeno tijesto izvaditi iz pećnice, premazati marmeladom, posuti s 50 g oraha, zatim staviti nadjev od jabuka, izravnati i posuti preostalih 50 g oraha. Preostali dio tijesta izvaditi iz hladnjaka i pomoću ribeža direktno na nadjev tijesto ravnomjerno naribati. Staviti u pećnicu i nastaviti peći daljnjih 40 – 45 minuta. Eventualno 10 minuta prije kraja pečenja tijesto prekriti papirom za pečenje, da ne dobije tamnu boju.
Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Kolač bogato posuti šećerom u prahu.


Sastojci Tijesto:
  • 400 g brašna
  • 100 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 1 limun (naribana korica)
  • 1 vrećica prašaka za pecivo
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žumanjka
 
Nadjev:
  • 4 žlice miješane marmelade
  • 1,2 kg jabuka
  • sok od 2 limuna
  • 100 g šećera
  • 1/2 - 1 žličice cimeta
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 100 g grožÄ‘ica (po želji)
  • 100 g mljevenih oraha
 
Ukrašavanje:
  • šećer u prahu
     

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar