Zdrav nivo holesterola je ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL ili "loš" holesterol treba biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati povišeni, što pre morate nešto preduzeti, a ove namirnice mogu vam pomoći.
Crveni pirinač
Niste je do sada probali, a imate problema s povišenim LDL kolesterolom - vreme je da u ishranu uvedete crveni pirinač. Uz ribu, crvena riža super je prilog, a odavno je poznata kao kineski narodni lek. Možete je kombinovatii s drugim žitaricama poput kinoe ili integralnog pirinča. Neke su studije pokazale da crveni pirinač smanjuje nivo ukupnog holesterola već nakon osam nedelja uzimanja preparata crvenog pirinča. Crveni pirinač dobija se fermentacijom uz pomoć crvene plesni i ima 14 monakolina od kojih je za borbu s lošim holesterolom najvažniji onaj s oznakom K, budući da doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi.
Artičoke
Artičoka je mediteranska biljka, a poput ostalog zelenog povrća, bogata je vlaknima, vitaminima C i K, ali je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidansa. Nakon što ih očistite treba ih kuvati do 45 minuta s malo limunovog soka. Kada uzimate lekove za snižavanje holesterola, oni imaju statine, a artičoka ima drugačije delovanje odnosno uiče na njegovu razgradnju.
Ovsene pahulje za doručak
Neka su istraživanja pokazala da ovsene pahulje za šest nedelja može sniziti loš holesterol za 5,3 posto, a razlog se krije u sastojku betaglukanu. On sprečava zadržavanje LDL holesterola u organizmu.
Riba
Znate i sami da bi nribu trebalo da jhedete najmanje jednom nedeljno, jer omega-3 spadaju u prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju. Razne su studije pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, pa tako i lošeg holesterola. Prema istraživanju sa Univerzteta Loma Linda, zamena zasićenih masti masnim kiselinama omega-3, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati nivo dobrog holesterola čak četiri posto.
Orašasti plodovi
Uz ovsene pahulje za doručak ii ribu za ručak orašasti plodovi odličan su međuobrok koji će biti sjajan saveznik u borbi protiv lošeg holesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako su ispitanici snizili holesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana nedeljnou, i tako mesec dana, konzumirali 40 grama oraha.
Pasulj
Studija Univerziteta Politehnik u Arizoni zaključila je da pola šoljice pasulja u varivu može smanjiti nivo holesterola za osam posto. Njegov su glavni adut vlakna koja sprečavaju apsorpciju holest erola u organizmu.
0 komentari:
Objavi komentar