Bez
obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može
poboljšati vaše zdravlje. Problem nastaje kada biramo kalorijske
"bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan
učinak od željenog.
1. Izbegavamo proteine
Kremasta kafa i kolačić poput mafina
čest je izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o
finoj
kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.
Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje
količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da dan
započnete s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste
dodali čia semenke.
2. Preterujemo sa sokom
Voćni sok može biti odličan izvor
vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. poređenja
radi, jedna prosečna pomorandža ima oko šezdeset kalorija dok čaša soka
od istog voća gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku
nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u izobilju u prirodnoj voćki.
Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje
piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koji to čine tek
povremeno.
3. Jedemo pogrešne masti
Poznato je da telu treba masti da bi
moglo normalno da funkcioniše. Ali to ne znači, da treba s njima
preterivati, a posebno ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput
maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Tub-Diks
predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje
kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.
4. Dodajemo veštačke zaslađivače
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da
nema negativnih posledica na naše telo. Studija iz časopisa Nature je
pokazala da veštački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u
želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bi se
osećali zadovoljnima. Nutricionista Bruk Alpert sugeriše ispijanje kafe
bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će
podstaći rad metabolizma.
5. Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon
nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti zavijanje želuca,
veće su šanse da ćemo "preterati" s konzumacijom hrane, i završiti s
nekom kaloričnom "bombicom" u ruci. Iako ne postoji službeni raspored
kada bi trebalo pojesti prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam telo
nije izgladnjeno.
6. Ne pazimo na veličinu namirnica
Verovali ili ne, veličina namirnice
utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa
Univerziteta Penn State je pokazala da osobe pojedu i do
osamdeset
kalorija više po obroku kada konzumiraju kukuruzne pahuljice manjeg
oblika. Glavni razlog za to je što mere željenu količinu "odokativnom"
metodom. Umesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo
onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.
7. Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na
organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo,
usporiti metabolizam iuspavati vas. Umesto toga treba birati obroke
sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljenih hidrata koji nam
daju dovoljno energije za početak radnog dana.
0 komentari:
Objavi komentar