Živi u Švedskoj, ne znam da li se kuvanjem i profesionalno bavila, kao što se njen sin sada bavi, ali sam sigurna da je deci prenela talenat.
Skupila sam dosta njenih recepata i polako ih isprobavam. Oni koji su već pravili ovaj hleb, nazvali su ga Fantazija. I jeste odličan.
- 2 decilitra ražanog brašna
- 1 decilitar heljdinog brašna
- 4 decilitra integralnog speltino brašna
- 30 grama rastopljenog maslaca
- semenke po želji
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kasške psylliuma ( ljuspice )
- 1 kačičica soli
- 5 decilitara kisele vode
- 1 decilitar obične vode
Prvo izmešati suve sastojke, onda dodati rastopljen maslac i na kraju vodu. Izmešati kašikom da se dobije kompaktna masa ( što manje mešanja testa to bolje).Ostaviti testo da odmara između 20 i 30 minuta. Posle toga testo vaditi mokrim rukama , oblikovati veknu i ostavim možda 10 minuta.
Pre pečenja premazati opet hladnom vodom.
Peče se na 200 stepeni oko 35 ili 40 minuta.
E sad, ja sam sve uradila po Vericinom receptu, ali mi je smesa ostala ipak žitka, pa nisam oblikovala veknu, već sam stavila na pek papir pa u kalup. Različita brašna, različito upijaju vodu, pa ću sledeći put staviti manje vode.
Hleb je u svakom slučaju bio jako lep, samo sam morala malo duže da ga pečem.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar