RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Fantazija hljeb


Verica Filipović je jedna tiha žena. Druži se sa nama na Fejsbuku, ne komentariše mnogo, ne ulazi u rasprave, ali zato svako jutro izbaci sliku nekog savršenog peciva.

Živi u Švedskoj, ne znam da li se kuvanjem i profesionalno bavila, kao što se njen sin sada bavi, ali sam sigurna da je deci prenela talenat.
Skupila sam dosta njenih recepata i polako ih isprobavam. Oni koji su već pravili ovaj hleb, nazvali su ga Fantazija. I jeste odličan.
 
Za ovaj hleb vam je potrebno:
  • 2 decilitra ražanog brašna
  • 1 decilitar heljdinog brašna
  • 4 decilitra integralnog speltino brašna
  • 30 grama rastopljenog maslaca
  • semenke po želji
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kasške psylliuma ( ljuspice )
  • 1 kačičica soli
  • 5 decilitara kisele vode
  • 1 decilitar obične vode
Postupak:
Prvo izmešati suve sastojke, onda dodati rastopljen maslac i na kraju vodu. Izmešati kašikom da se dobije kompaktna masa ( što manje mešanja testa to bolje).Ostaviti testo da odmara između 20 i 30 minuta. Posle toga testo vaditi mokrim rukama , oblikovati veknu i ostavim možda 10 minuta.
Pre pečenja premazati opet hladnom vodom.
Peče se na 200 stepeni oko 35 ili 40 minuta.
E sad, ja sam sve uradila po Vericinom receptu, ali mi je smesa ostala ipak žitka, pa nisam oblikovala veknu, već sam stavila na pek papir pa u kalup. Različita brašna, različito upijaju vodu, pa ću sledeći put staviti manje vode.
Hleb je u svakom slučaju bio jako lep, samo sam morala malo duže da ga pečem.
Prijatno!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar