Surutka,
nusproizvod koji nastaje prilikom pripremanja sira bogat je mlečnom
kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama, vitaminima (B6,
B2, B12, K, C), mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor),
amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrednost.
Vekovima se koristi kao sredstvo za
podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a savremena nauka dokazala je
da, osim toga, sprečava pojavu hipertenzije, moždanog i srčanog udara,
reguliše holesterol, povećava mišićnu
masu, sprečava osteoporozu, jača
imunitet, elimiše stres, obezbeđuje organizmu visok nivo energije.
Surutka u prahu se dobija industrijskom preradom mleka i ne može da konkuriše domaćoj surutki.
Kako se pravi surutka:
Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna.
Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se
ne odvoji providna zelenkasta tečnost (surutka) koju treba presuti u
flašu i odložiti u frižider.
Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir.
Uzima se jedna manja ili veća kašika
surutke i stavlja se u 2 dl vode (jedna čaša) i pije se uz svako jelo.
Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici.
Surutka za detoks
Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma.
Da bi surutka pomogla obnavljanje
oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti od pola
litra do litar ove tečnosti. Poželjno je izbegavati masnu hranu,
alkoholna pića, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru.
Surutka se, takođe, preporučuje osobama
koji žele da se oslobode viška kilograma, jer pruža osećaj sitosti
podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita.
Istorijat
Još početkom prošlog veka, evropska
elita odlazila je u švajcarske banje, gde su se, osim termalnim vodama,
zdravstveni problemi lečili i surutkom – i to problemi od opstipacije i
gojaznosti, preko hormonalnih poremećaja i ateroskleroze, do oboljenja
jetre i gušterače. Ova terapija potom je pala u zaborav,
da bi je naučna
istraživanja sprovedena pre desetak godina ponovo vratila u žižu
interesovanja.
Istraživanja
Brojne studije o belančevinama iz
surutke potvrđuju njihov potencijal u jačanju imuniteta, sprečavaju
nastanak karcinoma, kao i ozbiljnih imunoloških poremećaja izazvanih HIV
virusom. Istraživanja na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka
kao lek može da spreči bolest osteoporozu, jer ona nadoknađuje
belančevine čiji nedostatak dovodi do poroznosti kostiju.
0 komentari:
Objavi komentar