RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Kako da lako očistite rernu od tvrdokorne masnoće

Pored toga što je fizički zahtevno, čišćenje rerne ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi.
Ako rerna, nakon prljanja nije odmah izribana, stvara se tvrdokorna masnoća.
Ali sada možete brzo i lako  da očistite prljavu i masnu rernu bez hemikalija.
Kako očistiti rernu bez hemije?
Potrebno vam je:
-obična soda bikarbona
-alkoholno sirće
 -limuntus (limunska kiselina)
Postupak:
Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni.
U vatrostalnu posudu ili drugu odgovarajuću posudu sipajte 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte s vodom, otprilike 1 litar. Stavite to u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.

Isključite rernu i ostavite da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati. Poprskajte sada rernu i staklo s 9% -tnim alkoholnim sirćetom. Ostavite da deluje još 20-ak minuta i onda prebrišite rernu.
Ako vaša rerna nije bila u totalno zapuštenom stanju, trebalo bi da posle ovog postupka, sjaji od čistoće.
Ako imate baš očajnu situaciju, učinite sledeće:
Namočite staklo vodom, pospite ga sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da deluje desetak minuta. Otkinite komad aluminijske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i s njom izribajte staklo.

Aluminijska folija odlično riba sve staklene površine, ostavlja ih bez ogrebotina.
Posle prebrišite vlažnom krpom.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar