Pasulj
Mahunarke poput crnog pasulja i sočiva
bogate su skrobom, odnosno posebnim vlaknima koja deluju kao probiotici.
Konzumiranje ovih namirnica stvara osećaj sitosti, a kada kuvate
sočivo, preporučuje se da dodate citrus ili paradajz, jer sadrže
vitamin
C koji utiče na povećanu apsorpciju gvožđa.
Zob
Zob se ubraja u žitarice od celog zrna
koje se ne prerađuju, pa im iz tog razloga ne fale zdrave komponente
koje inače sadrže. Ovsene kaše sadrže razgradiva vlakna koja apsorbuju
vodu i holesterol. Razgradiva vlakna, osim što vas čine sitim, regulišu
nivo glukoze u krvi. Kada jedete kaše od žitarica, dodajte preliv,
orašaste plodove ili grčki jogurt.
Sladak krompir, ječam i zimska bundeva
Preporučljivo je da ove namirnice ne
ljuštite, naprotiv, iskoristite hranljive materije koje sadrži njihova
kora. Vlakna u koja sadrže snabdeće vas snagom, izazvati osećaj sitosti,
pa samim tim ćete moći i da kontrolišete količinu hrane koju unosite u
organizam.
Čia i laneno seme
Ove dve namirnice su popularne iz
razloga što su bogate vlaknima i mastima koje su zdrave za srce, ali i
zato što pomažu digestivnom traktu da radi ravnomerno, što jei ključ
dobrog metabolizma. Čia semenke su jedinstvene po tome što apsorbuju
tečnosti i stvaraju gel koji utiče na to da se duže osetite sito.
Povrće iz porodice kupusa
Povrće poput brokolija, briselksih
klicai kelja ubrzavaju proces gubitka kilograma, ali i utiču na
izbacivanje kancerogenih materija. Sadrže veoma malo kalorija, ali i
mnogo vlakana koji izazivaju osećaj sitosti. Bogate selenom i sumporom,
pa se koriste za detoksikaciju organizma, a kolagen iz ovih namirnica
održava kosu i kožu zdravima.
Avokado
Bogat je monozasićenim mastima koje
pospešuju apsorpciju vitamina i minerala, ali i vlaknima. Kada je reč o
mršavljenju, usporava proces varenja, pa se duže osećamo sito i
zadovoljno.
Fermentisana hrana
Namirnice pooput jogurta, kefira, kimčia
i kislog kupusa povećavaju nivo crevnog mikrobioma koji održava
metabolizam, ali i ubrzava gubitak telesne težine. Loši mikrobiomi koji
se unose putem prerađene hrane i rafinisanog šećera povezuju se sa
gojaznošću i metaboličkim poremećajima. Fermentisani mlečni proizvodi,
jogurt i kefir, sadrže proteine koji obezbeđuju snagu i dugo nas drže
sitima.
Kinoa
Kinoa je, zapravo, seme. Ova namirnica
koja ne sadrži gluten, dobar je izbor kada vam je neophodno da brzo
povratite energiju. Uz to, sadrži dva puta više proteina od zrnevlja,
kao i
amino kiseline.
Čaj
Najbolji izbor su čajevi koji su
minimalno obrađeni. Sadrže stotine komponenti koje pozitivno utiču na
metabolizam. U odnosu na kafu, sadrže manje kofeina, pa se radije
opredelite za ovaj napitak, nego za kafu.
Voda
Često se dešava da ne pravimo razliku
između gladi i žeđi, pa je zato dovoljan unos tečnosti jako bitna stavka
zdrave ishrane. 70% našeg tela čini upravo voda, pa je zato hidratacija
neophodna za optimalno funkcionisanje organa. Unos vode možete zameniti
konzumiranjem krastavca, malina ili svežim sokom od limuna.
0 komentari:
Objavi komentar