RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

ZNATE LI ŠTO JE ZDRAVO? Koji od ova 3 žumanjaka vam izgleda normalno?


Boja žumanjka mnogo otkriva o kokoši i njenom zdravstvenom stanju. A za većinu jaja na našem stolu, dijagnoza baš i nije idealna.
Većina nesilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu. Niti “domaća proizvodnja” ne garantira da je kokica slobodno zobala zrnevlje po dvorištu. Želite li biti sigurni, pogledajte žumanjak.
Većina jaja kupljenih u trgovini izgleda poput žumanjka u sredini – tanki, svijetložuti žumanjak otkriva ne baš zdravu ishranu kokoši.
Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumanjak je itekako poželjan. “Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak”, objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, ravnateljica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.
Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.
U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi. Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.
0475007.63

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar