Doda li se proteinski prah u smjesu, palačinke su odlična hrana za
sportaše, kaže Ivan Milković, vlasnik zagrebačke palačinkarnice Milky
Whey. Proteinske palačinke se pripremaju od integralnog brašna, proteinskog praha i malomasnog mlijeka, a pune se čime god poželite.
- Odlična je kombinacija meda, posnog sira i šumskog voća - kaže Ivan.
Slatke
ili slane, palačinke koje se slažu u torte ili pohaju osobito su
omiljene na Dan palačinki koji svake godine pada na drugi datum, ovisno o
Uskrsu. Tradicija je počela kako bi se potrošile zalihe jaja, šećera i
masti iz hladnjaka prije posta, a s vremenom je prerasla u spektakl.
Diljem Europe organiziraju se utrke s palačinkama i natjecanja u
pripremi najboljih recepata.
Francuzi obožavaju slatke i slane
torte od palačinki. Nazivaju ih “mille crepe”. “Mille” znači “tisuću”,
što označava puno slojeva palačinki u ovom superjednostavnom jelu.
Redajte palačinke i premazujte ih omiljenom kremom, a za kraj možete ih
preliti čokoladom. Smjesa se priprema i od mesa - poput jetica.
Čipkaste
palačinke napravite tako da smjesu ulijete u vrećicu kojoj odrežite vrh
pa istiskujte smjesu u tavu tako da “crtate” šare kako bi sve izgledalo
kao čipka.
Proteinske palačinke
Sastojci: smjesa: 200 g integralnog brašna, 50 g proteina whey, 200 ml malomasnog mlijeka, jaje; nadjev: med, posni sir, maslac od kikirikija, šumsko voćePriprema: Izmiješajte integralno brašno i proteine (odaberite proteinski prah prema želji) te postupno dodajte mlijeko žustro miješajući kako ne bi ostale grudice. Ostavite smjesu pola sata da se sastojci povežu. U tavu ulijte ulje (prema želji dodajte i maslo maslaca) te ispecite palačinke. Premažite ih maslacem od kikirikija pa poslužite uz posni sir, šumsko voće i prelijte medom.
Tost-palačinke
Sastojci: smjesa za palačinke, pršut, pureća šunka, sir za mazanje, tvrdi sir; dodatni prilozi: francuska salata, kajmak s čilijem, kečap ili tartarPriprema: Ispecite palačinke, ali tek toliko da se ne raspadaju. Savinite ih, napunite sastojcima za nadjev (sir stavite samo na sredinu da ne iscuri) i stavite palačinku u nauljeni toster. Pecite oko dvije minute.
Palačinke sa sirom
Sastojci: 250 g brašna, 30 g čokolade u prahu, 3 žličice praška za pecivo, 100 g šećera, 2 jaja, 3 dl mlijeka, 2 dl sirutke, 60 g maslaca; krema: 250 g mascarponea, 50 g bijele čokolade, 2 jaja, 2 žlice vinjaka, 3 dl vrhnja, 5 žlica šećera u prahuPriprema: Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i kakao. Izmiješajte jaja, mlijeko, sirutku i maslac te dodajte brašno s kakaom. Ispecite palačinke. Pomiješajte mascarpone, žumanjke i vinjak. Kratko smjesu zagrijte na pari pa dodajte ribanu čokoladu. Istucite vrhnje u šlag i umiješajte u ohlađenu smjesu od sira. Istucite snijeg od bjelanjaka dodajući šećer. Postupno ga umiješajte u smjesu od sira i čokolade. Premažite palačinke kremom.
Palačinke s mousseom
Sastojci: smjesa: 200 g glatkog brašna, 200 g oštrog brašna, 300 ml mineralne, 300 ml mlijeka, malo soli, 2 jaja, 30 g kakaa; mousse: 500 g bijele čokolade, 500 ml vrhnja za šlag, žumanjakPriprema: Rastopite na pari čokoladu s malo vrhnja za šlag. Ostatak vrhnja istucite u šlag. U ohlađenu čokoladu dodajte i žumanjak. Kad se čokolada ohladi, umješajte je u šlag. Ispecite pa nadjenite palačinke.
Višak palačinki narežite i poslužite u juhi ili varivu
Američke palačinke su deblje i izrazito mekane jer se u smjesu dodaje prašak za pecivo, objašnjava Saša Polojac, chef i stručni suradnik na portalu Gastro.hr.- Ostane li vam viška smjese od palačinki, nemojte je baciti. Lako možete pripremiti brza jela poput kvrguša ili zljevanki - dodaje Saša. Ubacite omiljeno povrće i pecite smjesu u posudi za pečenje kolača. Ako se palačinke osuše nakon stajanja, narežite ih na rezance i poslužite u juhi ili varivu.
Chef Polojac priprema smjesu za palačinke tako da zamuti jaja te u njih dodaje sol, šećer i mlijeko. Izmiješajte i postupno dodajte brašno dok smjesa ne bude kompaktna za prženje. Prema želji, u smjesu se mogu dodati orasi ili čokolada. Za punjenje palačinki možete jednostavno rastopiti malo čokolade s maslacem i vrhnjem za kuhanje ili prepržiti mljevene orahe sa šećerom te preliti vrhnjem za kuhanje da dobijete finu kremu od oraha.
- Savršen dodatak palačinkama je šlag u koji dodajte malo pekmeza od jagoda - savjetuje Saša.
Smjesa za palačinke: 2 jaja, 150 ml mlijeka, 300 g brašna, prstohvat soli i prstohvat šećera
Američke pal ačinke
Sastojci: 130 g brašna, prašak za pecivo, malo soli, šećer, vanilin šećer, 120 ml mlijeka, jaje, maslac; posluživanje: čokoladni namaz ili javorov sirupPriprema: U posudu stavite jaja te dodajte malo soli, šećer, vanilin šećer, mlijeko i dobro izmiješajte. U dobivenu smjesu dodajte brašno i maslac te miješajte dok ne dobijete smjesu nešto gušću no za palačinke. Ispecite u vrućem ulju i poslužite s namazom od čokolade ili javorovim sirupom.
Torta od palačinki
Sastojci: 4 jaja, 400 ml mlijeka, šalica vode, 460 g brašna, 2 žlice šećera, 1/2 šalice kakaa, 85 g otopljenog maslaca, 2 žličice ekstrakta vanilije; krema: 500 ml mlijeka, 6 žlica šećera, 3 žlice brašna, žlica gustina, 120 g margarina, 2 žlice kakaa u prahu, 100 g čokolade za kuhanje; preljev: 200 g čokolade, žlica maslaca, za ukras: ploške bananePriprema: Pomiješajte sve sastojke za palačinke i izmiješajte. Ostavite u hladnjaku na sat vremena. Za to vrijeme napravite kremu. U malo mlijeka dodajte brašno i gustin te sjedinite. Ostatak mlijeka pomiješajte sa šećerom i stavite na laganu vatru. Dodajte kakao u prahu i čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Uspite mlijeko s brašnom i gustinom te kuhajte dok se sve ne zgusne. Ohladite kremu. Ispecite palačinke. Redajte palačinke tako da ih premazujete kremom, a završite preljevom od čokolade koju ste otopili s maslacem na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Narežite bananu na ploške i ukrasite ohlađenu tortu.
0 komentari:
Objavi komentar