Tijesto: Bjelanjke čvrsto izraditi. Pri kraju polako (i dalje miješajući) umiješati šećer i ulje. Brašno i prašak za pecivo izmiješati te oprezno dodati bjelanjcima. Metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom!). Posudu za pečenje (20 x 35 cm) namazati maslacem, posuti brašnom, uliti tijesto, izravnati i peći oko 15 minuta. Toplo tijesto preliti sa 6 žlica toplog mlijeka.
Čokoladna krema: Puding, šećer i 1 dl mlijeka glatko izmiješati. Ostatak mlijeka zakuhati. Mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati puding te nastaviti, uz neprestano miješanje kuhati 1 – 2 minute. U vreli puding dodati narezanu čokoladu te miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se hladi. Povremeno promiješati, da se ne stvori korica. Maslac pjenasto izmiješati, dodavati mu postepeno puding, neprestano miješajući.
Krema od žumanjaka: Žumanjke, šećer, škrobno brašno i 1 dl mlijeka glatko izmiješati. Šipku od vanilije po dužini zarezati i srž vanilije ostrugati. 4 dl mlijeka, srž i šipku vanilije staviti da zakuha. Skloniti sa štednjaka, odstraniti šipku vanilije i umiješati masu sa žumanjcima. Zatim vratiti na štednjak i kuhati oko 5 minuta, odnosno dok krema ne postane jako gusta. Kuhanu kremu ostaviti da se hladi. Povremeno promiješati da se ne stvori korica. Maslac pjenasto izmiješati te sjediniti s ohlađenom kremom.
Premaz: 2 vrećice šlaga izraditi po uputi. Tijesto premazati prvo čokoladnom kremom, izravnati, na to staviti kremu od žumanjaka, izravnati, premazati šlagom te posuti kokosom ili naribanom čokoladom.
Napomena: Kolač se može peći također i u kalupu za torte veličine 26 cm.
Sastojci
- TIJESTO:
- bjelanjak: 5
- šećer: 5 žlica
- ulje: 3 žlice
- glatko brašno: 4 žlice
- prašak za pecivo: ½ vrećice
- toplo mlijeko: 6 žlica
- ČOKOLADNA KREMA:
- mlijeko: 4 dl
- čokoladni puding: 1 vrećica
- šećer: 100 g
- čokolada za kuhanje: 100 g
- maslac: 125 g
- KREMA OD ŽUMANJAKA:
- žumanjak: 5
- šećer: 100 g
- škrobno brašno, gustin: 4 žl ice
- mlijeko: 5 dl
- šipka vanilije: 1
- maslac: 125 g
- PREMAZ:
- šlag pjena: 2 vrećice
- kokos ili čokolada:
0 komentari:
Objavi komentar