Za biskvit: Čokoladu narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopiti. Ostaviti da se malo ohladi (čokolada ne smije biti vruća, već topla). Maslac, šećer, vanilin šećer i sol kremasto mikserom 3 – 4 minute miješati. Žumanjke i jaje postepeno (jedan po jedan) dodavati mješavini, neprestano mikserom miješajući. Brašno, prašak za pecivo i kakao dobro izmiješati i prosijati. Mješavinu brašna zajedno s mlijekom dodati smjesi od jaja i maslaca i kratko mikserom izmiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom, staviti tijesto u kalup, fino izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 15 minuta.
Za beze: Dok se biskvit peče otopiti narezanu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici i malo ohladiti. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Postepeno dodavati šećer neprestano mikserom miješajući i nastaviti miješati sve dok se snijeg ne počne sjajiti (5 – 6 minuta). Otopljenu čokoladu raspodijeliti po snijegu i lagano žlicom provući kroz snijeg da izgleda kao mramor.
Nakon što se biskvit pekao 15 minuta izvaditi ga iz pećnice i snijeg žlicom stavljati na biskvit. Pri tom ostaviti oko 1 cm ruba biskvita nenamazanog. Vratiti u pećnicu i nastaviti dalje peći oko 15 minuta. Zatim izvaditi iz pećnice, oštrim nožem odvojiti rub biskvita od kalupa i ostaviti biskvit u kalupu da se potpuno ohladi. Hladan biskvit jednom vodoravno prerezati. Donji dio biskvita staviti na tanjur za tortu i oko njega postaviti obruč kalupa (oprani). Biskvit preliti sa 10 žlica soka od kompota.
Za kremu: Listove želatine preliti hladnom vodom i ostaviti da se namoče – nabubre. Kompot od krušaka istresti u cijedilo da se kruške ocijede. Kruške narezati na kockice. Ukloniti foliju s pudinga i hladan puding dobro mikserom izmiješati. Želatinu dobro ocijediti, staviti u malu posudu i na štednjaku, na laganoj temperaturi pustiti da se otopi. 3 žlice pudinga staviti u želatinu i miješati i dalje na štednjaku dok se ne dobije tekuća masa. Zatim mješavinu želatine lijevati u puding, neprestano mikserom miješajući. Vrhnje za šlag čvrsto izraditi i zajedno s narezanim kockicama krušaka umiješati u puding (žlicom).
Kremu istresti na biskvit, izravnati i oprezno prekriti gornjim dijelom biskvita. Ostaviti u hladnjaku 5 – 6 sati da se stegne (još bolje preko noći). Zatim nožem odvojiti tortu od kalupa i ukrasiti čokoladnim bombonima u obliku kave ili po vlastitom izboru.
Sastojci
- KREMA:
- čokolada za kuhanje: 100 g
- mlijeko: 500 ml
- puding od čokolade: 1 vrećica
- šećer: 2 žlice
- želatina: 5 listova
- vrhnje za šlag: 200 ml
- kompot od krušaka: 1 konzerva ili staklenka (850 g)
- BISKVIT:
- čokolada za kuhanje: 150 g
- žumanjak: 3
- jaje: 1
- maslaca (sobne temperature): 200 g
- vanilin šećer: 1 vrećica
- šećer: 75 g
- sol: na vrh noža
- brašno, mekano: 200 g
- kakao prah: 40 g
- prašak za pecivo: 1 vrećica
- mlijeko: 3 žlice
- BEZE:
- bjelanjak: 3
- sol: na vrh noža
- šećer: 150 g
- čokolada za kuhanje: 80 g
- PRELJEV:
- sok od kompota: 10 žli ca
- UKRAŠAVANJE:
- čokoladni bomboni u obliku kave:
0 komentari:
Objavi komentar