Naribajte je i stavite u staklenu posudu s maslinovim ili kokosovim uljem pa ostavite da odstoji na suncu dva tjedna. Zatim procijedite i iskoristite za začinjavanje salate ili ribljih jela. Limunova kora može poslužiti i kao osvježivač kante za smeće. Pažljivo tanko ogulite koricu bez bijelih niti ili “mesa” limuna i stavite je na dno kante za smeće prije no što ubacite novu vrećicu.
Kad otrgnete iglice ružmarina i iskoristite ih za kuhanje, nemojte baciti grančice jer one mogu poslužiti kao štapići za ražnjiće. Prvo ih natopite u malo vode kako ne bi izgorjele tijekom pečenja i na njih nabodite komadiće mesa. No ne morate čekati sezonu roštilja - i jelima iz tave pružaju miris dima. Meso ili ribu pecite u tavi tako da ih složite na grančice. Salatu staru tjedan dana možete iskoristiti i za pripremu juha jer će kuhanjem ionako uvenuti. I ljuske luka se nepravedno bacaju. Obiluju vitaminima i mineralima, a dodati ih možete juhama i varivima ili skuhati od njih čaj koji koristite za podlijevanje rižota te kuhanje tjestenine. Ako ih ne želite odmah upotrijebiti, možete ih i zamrznuti. Čuvajte ih do Uskrsa i za bojenje pisanice - osim što ćete uštedjeti na kupnji boja za jaja, obojit ćete ih bez štetnih kemikalija.
Mahuna vanilije daje aromatizirani šećer
Ostruganu mahunu vanilije nemojte baciti. Sačuvajte je za pripremu domaćeg vanilin šećera. Ostavite je u staklenci sa šećerom oko dva tjedna te, prema potrebi, sameljite kako biste dobili šećer u prahu.
Dreamstime
0 komentari:
Objavi komentar