RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Ništa se ne baca... Mirisna ulja i super zdjelice od korice voća



Ništa se ne baca... Mirisna ulja i super zdjelice od korice voća 
Osušeni limun nemojte baciti u smeće - pospite ga sodom bikarbonom i solju pa istrljajte sudoper, radnu plohu ili dasku za rezanje. Nakon cijeđenja soka koru limuna, limete ili naranče možete iskoristiti za dekorativne posudice. Izbockajte ih klinčićima i poslužite u njima sladoled ili omiljenu kremu sa šlagom. Ostatke kore agruma sačuvajte i za pripremu domaćih ekstrakata uz pomoć votke ili rakije. Naribane kore agruma stavite u bočicu s votkom i ostavite nekoliko tjedana pa rabite kao ekstrakt za kolače. Koricom možete aromatizirati i ulje. 
Naribajte je i stavite u staklenu posudu s maslinovim ili kokosovim uljem pa ostavite da odstoji na suncu dva tjedna. Zatim procijedite i iskoristite za začinjavanje salate ili ribljih jela. Limunova kora može poslužiti i kao osvježivač kante za smeće. Pažljivo tanko ogulite koricu bez bijelih niti ili “mesa” limuna i stavite je na dno kante za smeće prije no što ubacite novu vrećicu. 
Kad otrgnete iglice ružmarina i iskoristite ih za kuhanje, nemojte baciti grančice jer one mogu poslužiti kao štapići za ražnjiće. Prvo ih natopite u malo vode kako ne bi izgorjele tijekom pečenja i na njih nabodite komadiće mesa. No ne morate čekati sezonu roštilja - i jelima iz tave pružaju miris dima. Meso ili ribu pecite u tavi tako da ih složite na grančice. Salatu staru tjedan dana možete iskoristiti i za pripremu juha jer će kuhanjem ionako uvenuti. I ljuske luka se nepravedno bacaju. Obiluju vitaminima i mineralima, a dodati ih možete juhama i varivima ili skuhati od njih čaj koji koristite za podlijevanje rižota te kuhanje tjestenine. Ako ih ne želite odmah upotrijebiti, možete ih i zamrznuti. Čuvajte ih do Uskrsa i za bojenje pisanice - osim što ćete uštedjeti na kupnji boja za jaja, obojit ćete ih bez štetnih kemikalija. 

Mahuna vanilije daje aromatizirani šećer   

Ostruganu mahunu vanilije nemojte baciti. Sačuvajte je za pripremu domaćeg vanilin šećera. Ostavite je u staklenci sa šećerom oko dva tjedna te, prema potrebi, sameljite kako biste dobili šećer u prahu. 
Dreamstime

Listovi celera krase jela od tjestenine

Dio celera koji se najčešće baca, a najaromatičniji je, sigurno su listovi. Nemojte ih bacati jer uspješno mogu zamijeniti listiće peršina ili korijandra kojima ukrasite tjesteninu, variva ili krepke juhe. 

Bananom usjajite pribor za jelo 

Kora banane odlično je sredstvo za poliranje cipela, srebrnog pribora za jelo, pa čak i nakita. Njome možete usjajiti i lisnate sobne biljke, iskoristiti je za pripremu aromatičnog o cta ili sačuvati za kompost. 

Protiv kamenca u kuhalu za vodu   

Koricu naranče, limete ili limuna ostavite u hladnjaku kako biste otjerali loše mirise. Sitno narezana limunova kora učinkovito uklanja kamenac iz kuhala za vodu. Zakuhajte je s vodom pa ostavite sat, dva da djeluje.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar