RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

5 prirodnih boraca protiv boli u zglobovima: Kefir, naranče...


5 prirodnih boraca protiv boli u zglobovima: Kefir, naranče... 
Genetika i prehrana utječu na to kako se hrskavica troši !!
U zdravim zglobovima hrskavica štiti kosti od naglih udaraca i pravilno raspoređuje opterećenje pri kretanju. Genetika, prehrana, starenje i bolesti utječu na to koliko se brzo troši hrskavica, a što je istrošenija, krajevi kostiju ostaju ogoljeniji te se trljaju jedno o drugo uzrokujući bolove. Pravilnim i redovitim vježbanjem te zdravom prehranom kosti, hrskavica i zglobovi itekako se mogu zaštititi i očuvati, piše Prevention

Maslinovo ulje

Ono sadrži oleokantal koji blokira enzime odgovorena za upalne procese i povećava razinu proteina u sinovijalnoj tekućini koja štiti hrskavicu i služi kao mazivo. Oko 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja djeluje kao 200 miligrama ibuprofena. Iz tih se razloga preporučuje kod bolova u zglobovima i artritisa, piše arthritistoday.org
Fotolia

Kefir

Namirnice bogate vitaminom D kao što su mliječni proizvodi povećavaju gustoću kostiju i neophodni su ljudima koje muče bolovi u zglobovima. Jedan od njih je i kefir koji između ostalog sadrže kulturu bakterija L.casei. Studije su potvrdile da su ljudi koji su redovito jeli kefir rjeđe imali problema s ukočenosti zglobova i upalnim procesima. 

Naranče

Vitamin C ublažava upalne procese u tijelu, a najviše ga ima u agrumima. Odličan izbor su naranče koje sadrže bioflavonoid, nobiletin i ublažavaju bolove u zglobovima. Međutim, njega najviše ima u kori stoga se preporučuje što više koristiti i koru.

Losos

Redovito jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo je 15-godišnje istraživanje. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Losos izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama omega-3 masne kiseline tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti. 

Kurkuma

Ona ima protuupalno djelovanje i koristi se u ublažavanju bolova od artritisa i drugih reumatoidnih oboljenja. Antioksidansi kojima obiluju uništavaju slobodne radikale koji pak oštećuju tjelesne stanice i usporavaju obnovu. Istraživanja su potvrdila da oboljeli od artritisa koji redovito jedu ovaj začin imaju manje bolove od drugih pacijenata. Također, prema njima, kurkuma uzrokuje veće olakšanje nego lijekovi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar