Genetika i prehrana utječu na to kako se hrskavica troši !!
U zdravim zglobovima hrskavica štiti kosti od
naglih udaraca i pravilno raspoređuje opterećenje pri kretanju.
Genetika, prehrana, starenje i bolesti utječu na to koliko se
brzo troši
hrskavica, a što je istrošenija, krajevi kostiju ostaju ogoljeniji te
se trljaju jedno o drugo uzrokujući bolove. Pravilnim i redovitim
vježbanjem te zdravom prehranom kosti, hrskavica i zglobovi itekako se
mogu zaštititi i očuvati, piše Prevention.
Maslinovo ulje
Ono
sadrži oleokantal koji blokira enzime odgovorena za upalne procese i
povećava razinu proteina u sinovijalnoj tekućini koja štiti hrskavicu i
služi kao mazivo. Oko 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
djeluje kao 200 miligrama ibuprofena. Iz tih se razloga preporučuje kod
bolova u zglobovima i artritisa, piše arthritistoday.org.
Fotolia
Kefir
Namirnice
bogate vitaminom D kao što su mliječni proizvodi povećavaju gustoću
kostiju i neophodni su ljudima koje muče bolovi u zglobovima. Jedan od
njih je i kefir koji između ostalog sadrže kulturu bakterija L.casei.
Studije su potvrdile da su ljudi koji su redovito jeli kefir rjeđe imali
problema s ukočenosti zglobova i upalnim procesima.
Naranče
Vitamin
C ublažava upalne procese u tijelu, a najviše ga ima u agrumima.
Odličan izbor su naranče koje sadrže bioflavonoid, nobiletin i
ublažavaju bolove u zglobovima. Međutim, njega najviše ima u kori stoga
se preporučuje što više koristiti i koru.
Losos
Redovito
jedenje ribe smanjuje rizik od pojave reumatoidnog artritisa, potvrdilo
je 15-godišnje istraživanje. Za sve su zaslužne omega-3 masne kiseline
koje ublažavaju upalne procese i smanjuju rizik od ukočenosti. Losos
izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama omega-3
masne kiseline tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine
nego u mladosti.
Kurkuma
Ona
ima protuupalno djelovanje i koristi se u ublažavanju bolova od
artritisa i drugih reumatoidnih oboljenja. Antioksidansi kojima obiluju
uništavaju slobodne radikale koji pak oštećuju tjelesne stanice i
usporavaju obnovu. Istraživanja su potvrdila da oboljeli od artritisa
koji redovito jedu ovaj začin imaju manje bolove od drugih pacijenata.
Također,
prema njima, kurkuma uzrokuje veće olakšanje nego lijekovi.
0 komentari:
Objavi komentar