RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Ipak ne goji: 5 razloga da jedete krompir

Ako krompir pripremite bez suvišnih masnoća, ne morate brinuti da ćete dobiti na težini. Osim toga, sadrži niz blagodeti zbog čega bi trebalo često da ga jedete.
Reguliše krvni pritisak
Odličan je izvor kalijuma i sadrži ga čak četiri puta više od banana. Kalijum je, naime, ključan za hidrataciju organizma i pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

Varenje, srce, holesterol
Bogat je vlaknima pa je dobar za probavu, a osim toga, daje organizmu duži osećaj sitosti. Istraživanja su pokazala i da smanjuje rizik od srčanog udara i povišenog holesterola.
Imunitet
Kora krompira sadrži solidnu količinu vitamina C. Konzumiranjem većeg krompira zadovoljiće se pola preporučene dnevne doze unosa C vitamina u organizam. Zbog toga je dobar za podizanje imuniteta, ali i kod bržeg zaceljivanja rana.

Kosti
Krompir sadrži mangan, koji igra važnu ulogu u procesuiranju proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Mangan će vas zaštititi od osteoporoze.
Mišići i nervi
Ova namirnica sadrži i vitamin B6, koji ima značajnu ulogu u kardiovaskularnom i nervnomsistemu, probavi, imunitetu i izgradnji mišića. Jedan krompir sadrži čak 46 posto preporučene dnevne doze tog nužno potrebnog vitamina.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar