Biskvit
Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca
penasto umutite s 2 kašike tople vode i 70 g šećera. Dodajte
vanilin-šećer, rum i so, pa napravite gust krem. Belanca umutite u sneg,
pa dodajte preostali šećer. Brašno, gustin i prašak za pecivo dodajte
kremu od žumanaca. Dodajte i sneg od belanaca i sve pomešajte. Rernu
zagrejte na 175 stepeni. Dno kalupa za pečenje obložite pekipapirom.
Uspite masu za biskvit, poravnajte je i pecite oko 30 minuta. Ohladite.
Fil
Rastopite želatin prema uputstvu s
kesice. Ananas ocedite, sok sačuvajte. Pomešajte 2 dl soka od ananasa sa
1,5 dl likera. Želatin uspite u pripremljenu mešavinu soka i likera.
Sve promešajte. Ostavite da se ohladi. Biskvit presecite tako da gornji
deo bude tanji od donjeg. Gornji deo poprskajte preostalim likerom.
Pavlaku čvrsto ulupajte. Čim mešavina soka i likera počne da se steže,
umešajte pavlaku. Hladite u frižideru 15 min.
Filovanje i ukrašavanje
Premažite ⅔ pripremljenog krema preko
donjeg biskvita, tako da fil bude u obliku kupe. Stavite na to polovinu
ananasa u komadima. Premažite preostalim kremom, pokrijte drugim delom i
pri tom dobro pritisnite ivice. Tortu ostavite oko četiri sata u
frižideru da se
dobro ohladi. Kokos isecite na komadiće. Pavlaku čvrsto
ulupajte i premažite tortu. Poređajte preostali ananas. Tortu pospite
šećerom u prahu i servirajte.
0 komentari:
Objavi komentar