Muskatni
orah spada u zimzeleno drveće, a poreklo vodi iz prašuma indonežanskog
Moluka ostrva poznatog i pod nazivom Ostrvo začina, a pripadnik je
porodice biljaka latinskog naziva Myristicaceae.
Drvo muskatnog oraha uspeva isključivo u
tropskim klimatskim uslovima, a može narasti čak do 15-18 metara. Plod
muskatnog oraščića je inače veličine kajsije koji se kad sazri seče i
vadi mu se središnja koštica koja je nama poznata kao muskatni
oraščić.
oraščić.
Proces dobijanja začina
Drvo muskatnog oraha rađa tri puta
godišnje. Kad se plod ubere sa drveta čisti se od prve ljuske ispod koje
se krije tvrda ljuska zlatno-smeđe boje koja obavija jezgro muskatnog
oraščića. Ta tvrda kora se nežno ljušti sa površine jezgra, zatim se
jezgro suši, pakuje ili melje za začin.
Lekovita svojstva muskatnog oraščića
- Ovaj začin sadrži mnogo biljnih
hemikalija i komponenti koje se svrstavaju među antioksidante, a koji
poboljšavaju opšte zdravlje i preventivno deluju na neka teška
oboljenja.
- U muskatnom oraščiću se nalazi masno
ulje trimiristin i mnoga druga biljna isparljiva ulja kao što su
miristicin, elemicin, eugenol i safrol koja su zaslužna za slatkast ukus
ovog začina. Pored ovih tu su još i isparljiva ulja pinen, kamfen,
dipenten, cineol, linalol, sabinen.
- Ovaj plod važi za veoma uspešno
terapeutsko sredstvo u borbi protiv gljivičnih infekcija, depresije,
poboljšanja probave i protiv nadimanja i u mnogim kulturama se upravo u
te svrhe koristi. Pored toga muskatni oraščić je vekovima unazad poznat i
po svojim navodnim afrodizijačkim svojstvima.
- Ovaj aromatični začin je veoma bogat
mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i
magnezijum. Kalijum je je veoma važna komponentna za zdravlje ćelija i
telesnih tečnosti koje pomažu održavanje pravilnog rada srca i zdravog
krvnog pritiska.
- Pored ovih veoma važnih minerala, u
oraščiću se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina,
riboflavin, niacin, vitamin A kao i mnogi drugi flavonoidi antioksidanti
poput beta karotena.
Upotreba u medicinske svrhe
- Još od davnih vremena, muskatni
oraščić se koristi u drevnoj kineskoj i indijskoj medicini za lečenje
bolesti povezanih sa nervnim i probavnim sistemom. Miristicin i elemicin
komponente pronađene u ovom začinu dokazano stimulišu i neguju moždane
funkcije.
- Zbog eugenola koji sadrži veoma
efektno može poslužiti kao lek protiv zubobolje, a ulja na bazi ovog
ploda koriste se pri masažama za ublažavanje bolova u mišićima i
zglobovima.
- Kombinacija muskatnog oraščića i meda čini veoma delotvoran lek za mučninu, gastritis kao i za lošu probavu.
Čuvanje i upotreba u kulinarstvu
Kod nas se može naći muskatni oraščić u
prahu, kao i celi plod, a naša preporuka je da uvek kupujete celi plod
sa kojim ćete obično dobiti i malo rende. Birajte dobro zapakovan začin,
poznatih proizvođača i čuvajte u hermetički zapakovanim teglicama na
suvom, hladnom i mračnom mestu.
Muskatni orah u malim dozama može biti dodatak gotovo svim jelima, supama, čorbama, gulašima
pa sve do keksića i slatkih pita.
pa sve do keksića i slatkih pita.
Sigurnosne mere
Konzumacija muskatnog oraščića u većim
količinama može izazvati prekomerno znojenje, manjak koncentracije,
ubrzani rad srca, bolove u celom telu pa čak halucinacije, delirijum i
smrt.
Budite oprzeni pri doziranju ovog začina
i koristite ga u malim količinama jer u tom slučaju može biti siguran
čak i u periodu trudnoće i dojenja.
0 komentari:
Objavi komentar