Za tijesto: Mrkvu oguliti, oprati i sitno naribati. Čokoladu grubo narezati. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodavati 50 g šećera neprestano mikserom miješajući. Žumanjke zajedno s 250 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera i 8 žlica vruće vode kremasto mikserom izraditi (oko 5 minuta). Smjesi dodati prosijano brašno s praškom za pecivo, naribanu mrkvu, narezanu čokoladu, mljevene lješnjake, griz, sitno naribanu koricu 1 naranče i ½ žličice cimeta te metlicom za snijeg izmiješati. Na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i to na način da metlicom za snijeg podižemo smjesu uvijek od dolje prema gore. Dublji lim za pečenje veličine 38 x 25 cm namazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto istresti u lim, oprezno vilicom izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 40 minuta. Dok se kolač peče pripremiti preljev!
Za preljev: Vodu, rum i šećer staviti da zakuha. Skloniti sa štednjaka, dodati sok od naranče i ohladiti. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i vruć kolač preliti hladnim preljevom. Zatim kolač premazati čokoladnom glazurom.
Za glazuru: Čokoladu narezati. Vrhnje za šlag staviti da se dobro zagrije (NE da prokuha!). Skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Kolač premazati glazurom i čim se malo ohladi može se rezati i u njemu uživati!
Ukrasiti ga možete strugotinama bijele čokolade ili još je dekorativnije ako na svaki narezani komad kolača stavite malu mrkvu od marcipana.
Sastojci
- TIJESTO:
- mrkva: 600 g
- čokolada za kuhanje: 150 g
- jaja: 8
- sol: na vrh noža
- voda vruća: 8 žlica
- šećer: 300 g
- vanilin šećer: 2 vrećice
- brašno, glatko: 100 g
- prašak za pecivo: 1 vrećica
- lješnjaci, mljeveni: 300 g
- pšenični griz: 100 g
- narančina korica: od 1 naranče
- cimet: ½ žličice
- PRELJEV:
- narančin sok: 120 ml
- šećer: 50 g
- rum: 50 ml
- voda: 180 ml
- GLAZURA:
- čokolada za kuhanje: 150 g
- vrhnje za šlag: 150 ml
0 komentari:
Objavi komentar