Sastojci
Tijesto
- 60 dag glatkog brašna
- 10 dag štaub-šećera
- 35 dag maslaca
- 2 dcl mlijeka
- 1 jaje
- pola vrećice praška za pecivo
- vanilin-šećer
- ribana limunova korica
Nadjev
- 35 dag mljevenih oraha
- 25 dag smeđeg šećera
- vanilin-šećer
- rum za poškropiti po nadjevu
- 40 dag džema od višanja (po mogućnosti domaćeg)
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
Odmah na početku da Vam kažem (jer obično to zaboravim) da se ovaj kolač radi u većem plehu od el.peći-dimenzija oko 35×40cm.A sada da krenem sa postupkom pravljenja.
-
Brašno,šećer, začine i prašak za pecivo dobro izmiješamo (na suho),najbolje rukom.Zatim dodamo maslac izrezan na komadiće, jaje i mlijeko.Nisam napomenula da maslac mora biti sobne temperature, tako da se može dobro povezati sa suhim sastojcima, odnosno kada se omijesi da bude tijesto glatko.
-
Sada lijepo ručicama izradimo tijesto, kao što sam već i napomenula, i ostavimo ga da se malo “odmori” u frižideru(oko 15-ak minuta).
-
U međuvremenu dok se tijesto odmara, pripremimo nadjev.
-
Mljevene orahe,šećer i vanilin-šećer izmiješamo zajedno(opet na suho).
-
Sada tijesto izvadimo iz friza van, razdijelimo na 3 dijela i krećemo sa valjanjem prvog dijela u veličini tepsije.
-
Tepsiju obložimo papirom za pečenje, položimo prvi dio tijesta, izbodemo ga vilicom, premažemo sa džemom i posipamo sa polovicom smjese od oraha i šećera, poškropimo sa rumom i poklopimo sa drugim dijelom razvaljanog tijesta.
-
Sada opet premažemo džemom, posipamo orasima i poklopimo sa trećim dijelom tijesta.E, sada lijepo, kolač izbodemo još jednom vilicom i sa rukama ga dobro pritišćemo odozgora da može izaći zrak koji se našao između oraha i tijesta.
-
Kolač stavimo peći u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva C oko 40-ak minuta…
-
Pečeni kolač ohladimo i po želji prelijemo čokoladnom glazurom ili posipamo sa mljevenim šećerom.
-
I u slast drage moje!!!!
0 komentari:
Objavi komentar