RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Aljošina Schwarzvald torta


Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
  • prhko tijesto

  •  125 g brašna
  •  10 g kakaa
  •  malo praška za pecivo
  •  50 g fruktoze
  •  sol
  •  75 g maslaca
  • Biskvitno tijesto

  •  5 JAJA
  •  5 žlica fruktoze
  •  5 žlica mljevenih badema
  •  2 žlice kakaa
  •  2 žlice brašna
  •  2 žlice cherry likera
  •  1 prašak za pecivo
  •  malo cimeta
  • nadjev

  •  750 g višanja (smrznutih) ili kompot ali diat -kompot s fruktozom
  •  75 g fruktoze
  •  50 g gustina
  •  3 žlice višnjevače
  • šlag

  •  1 l slatkog vrhnja za šlag
  •  50 g fruktoze
  •  2 paketića kremfixa
  •  50 g naribana čokolada

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Složeno
  1. Prhko tijesto:
    Pomiješati brašno, kakao ,malo praška za pecivo i šećer ,dodati malo soli i umiješati s rastopljenim maslacem.Smjesu ostaviti pola sata da se hladi, pa će se lakše razvaljati na veličinu -promjer   28 cm. Tijesto zatim izbosti viljuškom , stegnuti modlicu za tortu i staviti peći na 180 st. oko 15 min.
  2. Priprema nadjeva:
    Višnje ocijedimo (i operemo ako su svježe, pospemo s šećerom i pustimo mirovati da puste sok.Tada ih prokuhamo ,višnje ocijedimo i sok ohladimo i dopunimo vodom do 500 ml.-ovo je postupak ako koristimo svježe voće.)

    Gustin pomiješamo s 4 žlice soka i ukuhamo u preostali sok ,kao da kuhamo puding.Na kraju umiješamo višnje i ostavimo da se ohladi.
  3. Priprema biskvitnog tijesta:
    Bjelanjke istući s šećerom ,posebno umiješati žumanjke, brašno, bademe, kakao i prašak za pecivo. Sjediniti obje mase.Staviti u kalup i peći 20 min na 180st.Prerezati na 2 dijela.

  4. Šlag istući s šećerom i kremfixom i odvojiti dio za ukrašavanje .
  5. Kad je sve hladno , slagati u tanjur za tortu i staviti obruč da se bolje stisne.
    Slaganje :  prhko tijesto- pola nadjeva od višanja- šlag-biskvit-pola nadjeva od višanja – šlag-biskvit.
    Premazati šlagom, ukrasiti naribanom čokoladom.

  6. Dobro ohladiti i  najbolje sutradan, uživati!

Posluživanje

Ovo je varijanta za one koji paze na unos šećera i za dijabetičare, no imajte na umu , kako je fruktoza slađa od običnog šećera -treba  je manje (ako se netko pita da li je to dovoljno slatko).Kakao je naravno gorki , a čokolada je u diet varijanti.

Fruktoza se može koristiti za slađenje kod dijabetičara , naravno u okviru dijebetičkog plana. Za razliku od običnog šećera(glukoze) koja kod konzumacije podiže razinu hormona  inzulina koji pomaže kod transporta glukoze - otvara receptorska mjesta da ona uđe u stanicu i ulazi u proces razgradnje .
Fruktoza je inaktivna - ne utječe na nivo lučenja inzulina , te ne povećava njegove vrijednosti u krvi, stoga ne djeluje na razvoj inzulinske rezistencije koja je u osnovi svakog dijabetesa.Može se reći da upotreba fruktoze pogoduje zdravlju i djeluje preventivno za razvoj dijabetesa , jer ne uzrokuje nagle skokove nivoa inzulina.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar