Listove želatine u hladnoj vodi omekšati. Punomasno vrhnje, tekući jogurt, 0,5 dcl soka od limuna, 2 vrećice vanilin šećera, naribanu koricu od ½ limuna i 150 g šećera dobro izmiješati. Slatko vrhnje čvrsto ulupati. Želatinu ocijediti i na štednjaku oprezno zagrijati da se rastopi.
6 žlica jogurt – mase postepeno dodavati želatini uz neprestano miješanje. Želatinu umiješati u ostatak jogurt – mase. Ostaviti da se hladi. Kad se krema počne stezati povezati je s čvrsto tučenim slatkim vrhnjem i kremom namazati ohlađeno tijesto.
U međuvremenu 2,5 dcl soka od limuna, 2,5 dcl vode, 150 g šećera i 10 g maslaca u posudi pustiti da zavrije. Gustin i 6 žlica vode dobro izmiješati i dodati u prokuhani sok. Oko 1 minute kuhati uz neprestano miješanje. Skinuti sa štednjaka.
Žumanjak posebno izraditi i oprezno 4 žlice limun-kreme polako dodati žumanjcima, stalno miješajući. To dodati ostatku limun-kreme i još jednom sve dobro izmiješati. Malo ohladiti uz stalno miješanje. Neravnomjerno stavljati na kolač i vilicom išarati (da izgleda odozgor kao mramorni kolač). Oko 4 sata ostaviti u hladnjaku.
Kolač ukrasiti naribanom koricom jednog limuna i po želji svaku kocku kolača metvicom ukrasiti.
Sastojci
- TIJESTO:
- brašno: 400 g
- jaje: 1
- šećer: 200 g
- naribana korica 1/2 limuna:
- sol: prstohvat
- vanilin šećer: 1 vrećica
- maslac: 200 g
- KREMA:
- želatina: 14 listova
- punomasno vrhnje (24%): 500 g
- tekući jogurt (1% m.m.): ½ litre
- sok od limuna: 0,5 dcl
- vanilin šećer: 2 vrećice
- naribana korica ½ limuna:
- šećer: 150 g
- slatko vrhnje: ½ l
- sok od limuna: 2,5 dcl
- šećer: 150 g
- maslac: 10 g
- gustin: 60 g
- žumanjak: 2
- DEKORACIJA:
- naribana korica 1 limuna:
0 komentari:
Objavi komentar