Boja šargarep ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Takođe obiluje vrednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po šargarepi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidnost – naročito kod dece. Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog creva, grlića materice i same materice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalnog nivoa. Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje rizik od raka pluća i emfizema.
Redovno konzumiranje šargarepe:
- smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
- štiti vid
- podstiče probavu i rad jetre
- štiti od nekolikih vrsta raka
- čuva zdravlje srca i krvnih sudova
- jača imunitet
- pomaže kod proliva
- poboljšava izgled kože
- čisti organizam
0 komentari:
Objavi komentar