RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Kuvanjem ovo povrće postaje zdravije

Ako želite da uživate u maksimalnim dobrobitima šargarepe, termički je obradite prije jela. Naime, u svežem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrevanjem, poput kuvanja ili pečenja – otpušta i do četrdeset posto ovog važnog jedinjenja.
Boja šargarep ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Takođe obiluje vrednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po šargarepi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidnost – naročito kod dece. Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog creva, grlića materice i same materice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalnog nivoa. Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje rizik od raka pluća i emfizema.

Redovno konzumiranje šargarepe:
- smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
- štiti vid
- podstiče probavu i rad jetre
- štiti od nekolikih vrsta raka
- čuva zdravlje srca i krvnih sudova
- jača imunitet
- pomaže kod proliva
- poboljšava izgled kože
- čisti organizam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar