Za tijesto: Lisnato tijesto odmrznuti po uputi. Od svakog komada tijesta, na radnoj plohi (blago posutoj brašnom) razviti tijesto veličine 24×40 cm. Svaki komad tijesta narezati na 12 trakica, širine 2 cm tako da se dobije 24 trakica za 24 kalupa. Dva lima za pečenje prekriti papirom za pečenje. Na svaki kalup zarolajte jednu trakicu (kalup obmotan tijestom blago na radnoj plohi zarolajte da se rubovi spoje) i položite na lim za pečenje s tim da kraj trakice polegnete prema dolje, kako se ne bi trakica prilikom pečenja odvojila.
Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C, 18 – 20 minuta (ovisno o pećnici). Izvaditi rolice iz pećnice i još tople rolice pažljivo skinuti sa kalupa te ostaviti na papiru za pečenje da se potpuno ohlade.
Za kremu: Škrobno brašno (gustin), šećer i vaniliju u prahu žlicom dobro izmiješati. Dodati žumanjke i 100 ml mlijeka te mikserom dobro izraditi. Preostalo mlijeko (400 ml) zakuhati, skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti te u mlijeko umiješati mješavinu žumanjaka, mlijeka, vanilije, škrobnog brašna i šećera i na laganoj temperaturi, neprestano miješajući kuhati 1 – 2 minute. Skloniti sa štednjaka, odmah prozirnom folijom prekriti (direktno na površinu) i kremu na sobnoj temperaturi ostaviti da se potpuno ohladi.
Vrhnje za šlag čvrsto izraditi. Zvijezda margarin s aromom vanilije (sobne temperature) mikserom kremasto izraditi.
S potpuno ohlađene kuhane kreme odvojiti prozirnu foliju i kremu mikserom dobro izmiješati. Izrađenom margarinu dodavati žlicu po žlicu kreme, neprestano mikserom miješajući. Na kraju u kremu umiješati čvrsto vrhnje za šlag i to metlicom za snijeg ili žlicom. Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje i odložiti u hladnjak da se krema stegne. Neposredno pred serviranje nadijevati rolice jer ako ih napunite kremom i stavite u hladnjak tijesto će omekšati. Rolice posuti šećerom u prahu i servirati.
Savjet: Pečene rolice držati u toploj, suhoj prostoriji da ostanu hrskave a kremu u hladnjaku i rolice nadijevati kremom direktno prije serviranja. Ako nemate vaniliju u prahu možete koristiti mahunu vanilije. Mahunu vanilije po dužini zarezati, ostrugati srž vanilije i srž vanilije dodati mlijeku a ostruganu mahunu vanilije staviti u kristal šećer i na taj način ćete dobiti vanilin šećer.
Sastojci
- TIJESTO:
- lisnato tijesto, smrznuto: 500 g
- KREMA:
- mlijeko: 500 ml
- škrobno brašno, gustin: 50 g
- vanilija u prahu: 1 žličica
- šećer: 70 g
- žumanjak: 3
- Zvijezda margarin s aromom vanilije, sobne temperature: 100 g
- vrhnje za šlag: 200 ml
- POSIPANJE:
- šećer u prahu:
0 komentari:
Objavi komentar