RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Brze i sočne kocke s orasima i čokoladom


 

Priprema

Za biskvit: Brašno, Gustin i prašak za pecivo dobro izmiješati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s hladnom vodom i malo soli mikserom čvrsto izraditi. Dodavati polako šećer i vanilin šećer neprestano miješajući 4 – 5 minuta. Zatim žumanjke jedan po jedan dodavati snijegu od bjelanjaka neprestano miješajući. Mješavinu brašna, Gustina i praška za pecivo dodati smjesi i lagano metlicom za snijeg umiješati, podižući smjesu od dolje prema gore.
Tijesto stavljati žlicom u lim za pečenje veličine 30   x 18 cm, koji smo prethodno namazali maslacem i posuli brašnom ili krušnim mrvicama te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 25 minuta. Dok se biskvit peče pripremiti preljev!
Za preljev: Iscijediti naranče (150 ml) i dobro izmiješati s 2 žlice ruma i 1 žlicom šećera. Šećer se mora otopiti!
Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti 10-ak minuta da se hladi. Zatim oprezno nožem odvojiti od ruba i rubove biskvita ako su podignuti vilicom izravnati s visinom kolača. Biskvit još topao preliti preljevom (ja koristim kist za premazivanje biskvita  preljevom, kako bi bio ravnomjerno prelit) i biskvit ostaviti da se potpuno ohladi. Za to vrijeme pripremiti kreme.
Za kremu I: Mlijeko staviti da zakuha. Šećer u prahu i mljevene orahe u posudi izmiješati. Preliti vrelim mlijekom, dobro izmiješati i ostaviti da se krema ohladi.
Za kremu II: Čokoladu za kuhanje narezati i na pari omekšati. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi jer ne smije biti vruća kad je stavljate u maslac. Maslac zajedno sa šećerom u prahu mikserom kremasto izraditi (3 – 4 minute). Dodavati malo po malo otopljenu, ohlađenu čokoladu neprestano miješajući.
Slaganje kolača: Na kolač žličicom stavljati kremu s orasima (krema I) i oprezno kolač premazati. Zatim kremu I premazati kremom II. Vilicom po dužini lagano praviti crte po kremi i kolač ostaviti preko noći u hladnoj prostoriji (NE u hladnjaku, jer će se gornja krema jako stvrdnuti). Kolač narezati na kocke i ukrasiti polovicama jezgri oraha.


Sastojci

  • BISKVIT:
  • jaja: 4
  • sol: na vrh noža
  • voda, hladna: 4 žlice
  • šećer: 90 g
  • vanilin šećer: 1 vrećica
  • brašno, glatko: 75 g
  • škrobno brašno, Gustin: 50 g
  • prašak za pecivo: 2 žličice
  • PRELJEV:
  • narančin sok: 150 ml
  • šećer: 1 žlica
  • rum: 2 žlice
  • KREMA I:
  • orasi, mljeveni: 200 g
  • šećer u prahu: 140 g
  • mlijeko: 100 ml
  • KREMA II:
  • čokolada za kuhanje: 150 g
  • maslac sobne temperature: 150 g
  • šećer u prahu: 50 g
  • UKRAŠAVANJE:
  • polovice jezgri oraha:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar