RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Pikantna mesna pletenica i povrće u vrhnju


 

Priprema

Za mesnu pletenicu: Lisnato tijesto razviti na papiru za pečenje veličine 30 x 38 cm. Luk i češnjak sitno narezati. U tavici zagrijati 1 žlicu maslaca. Dodati narezani luk i češnjak te na srednje jakoj temperaturi staklasto (bez boje) popržiti. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
Mljeveno meso, jaje, koncentrat rajčice, krušne mrvice, origano i ohlađeni luk – češnjak staviti u posudu. Začiniti solju i paprom te dobro izmiješati. Probati smjesu i po potrebi dodatno začiniti solju, paprom i origanom. Istresti na radnu plohu i rukama formirati smjesu u obliku kobasice dužine 38 cm.
Lisnato tijesto premazati s 2 žlice otopljenog maslaca i na dužu stranu lisnatog tijesta (38 cm) položiti formiranu smjesu te zarolati kao rolat. Staviti u hladnjak da se odmara – ohladi oko 30 minuta. Rolat izvaditi iz hladnjaka i po dužini prerezati po pola.
Motanje – prebacivanje tijesta početi od sredine (jer je tako lakše, jednostavnije) i to s lijeve na desnu stranu, zatim s desne na lijevu stranu da tijesto dobije izgled pletenice. Isto tako ponoviti i s preostalom polovinom tijesta – pletenice. Krajeve pletenice prstima spojiti te zajedno s papirom za pečenje prebaciti na lim za pečenje i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C, 35 – 40 minuta.
Dok se pletenica peče pripremiti povrće!
Za povrće: Povrće očistiti i narezati. Mrkvu i poriluk na kolute, cvjetaču razdvojiti na cvjetiće a korabicu narezati na ploške. U loncu zakuhati vodu, posoliti, dodati mrkvu, cvjetaču i korabicu te na srednje jakoj temperaturi skuhati. Povrće ne smije biti tvrdo ali ni jako mekano.
U većoj tavici zagrijati maslac, dodati poriluk i na srednje jakoj temperaturi popržiti. Zaliti vrhnjem za kuhanje, začiniti zrnastim senfom, solju i paprom i pustiti da zakuha. Kuhano povrće ocijediti, dodati poriluku i na laganoj temperaturi kratko kuhati.
Pletenicu izvaditi iz pećnice, narezati električnim nožem ili nožem s pilicom i poslužiti uz povrće. Po želji jelo se može posuti sitno nasjeckanim peršinom.



Sastojci

  • PLETENICA:
  • lisnato tijesto (svježe ili smrznuto): 300 g
  • luk: 1 veća glavica
  • češnjak: 3 - 4 češnja
  • jaje: 1
  • mljeveno meso, miješano: 380 g
  • koncentrat rajčice: 1 žlica
  • krušne mrvice: 1 žlica
  • sol, papar:
  • origano, sušeni: 2 žličice
  • maslac: 3 žlice
  • POVRĆE:
  • mrkva, poriluk, cvjetača, korabica: 1,2 kg
  • maslac: 1 žlica
  • vrhnje za kuhanje: 400 g
  • dijon, zrnasti senf: 1 – 2 žličice
  • sol, papar:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar