Mljeveno meso, jaje, koncentrat rajčice, krušne mrvice, origano i ohlađeni luk – češnjak staviti u posudu. Začiniti solju i paprom te dobro izmiješati. Probati smjesu i po potrebi dodatno začiniti solju, paprom i origanom. Istresti na radnu plohu i rukama formirati smjesu u obliku kobasice dužine 38 cm.
Lisnato tijesto premazati s 2 žlice otopljenog maslaca i na dužu stranu lisnatog tijesta (38 cm) položiti formiranu smjesu te zarolati kao rolat. Staviti u hladnjak da se odmara – ohladi oko 30 minuta. Rolat izvaditi iz hladnjaka i po dužini prerezati po pola.
Motanje – prebacivanje tijesta početi od sredine (jer je tako lakše, jednostavnije) i to s lijeve na desnu stranu, zatim s desne na lijevu stranu da tijesto dobije izgled pletenice. Isto tako ponoviti i s preostalom polovinom tijesta – pletenice. Krajeve pletenice prstima spojiti te zajedno s papirom za pečenje prebaciti na lim za pečenje i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C, 35 – 40 minuta.
Dok se pletenica peče pripremiti povrće!
Za povrće: Povrće očistiti i narezati. Mrkvu i poriluk na kolute, cvjetaču razdvojiti na cvjetiće a korabicu narezati na ploške. U loncu zakuhati vodu, posoliti, dodati mrkvu, cvjetaču i korabicu te na srednje jakoj temperaturi skuhati. Povrće ne smije biti tvrdo ali ni jako mekano.
U većoj tavici zagrijati maslac, dodati poriluk i na srednje jakoj temperaturi popržiti. Zaliti vrhnjem za kuhanje, začiniti zrnastim senfom, solju i paprom i pustiti da zakuha. Kuhano povrće ocijediti, dodati poriluku i na laganoj temperaturi kratko kuhati.
Pletenicu izvaditi iz pećnice, narezati električnim nožem ili nožem s pilicom i poslužiti uz povrće. Po želji jelo se može posuti sitno nasjeckanim peršinom.
Sastojci
- PLETENICA:
- lisnato tijesto (svježe ili smrznuto): 300 g
- luk: 1 veća glavica
- češnjak: 3 - 4 češnja
- jaje: 1
- mljeveno meso, miješano: 380 g
- koncentrat rajčice: 1 žlica
- krušne mrvice: 1 žlica
- sol, papar:
- origano, sušeni: 2 žličice
- maslac: 3 žlice
- POVRĆE:
- mrkva, poriluk, cvjetača, korabica: 1,2 kg
- maslac: 1 žlica
- vrhnje za kuhanje: 400 g
- dijon, zrnasti senf: 1 – 2 žličice
- sol, papar:
0 komentari:
Objavi komentar