U drugoj, velikoj posudi bjelanjke zajedno sa 7 žlica hladne vode mikserom čvrsto izraditi, Polako dodavati šećer neprestano mikserom miješajući. Kada ste cijelu količinu šećera dodali snijegu od bjelanjaka nastaviti i dalje mikserom miješati 3 – 4 minute, sve dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim žumanjke jedan po jedan dodavati snijegu od bjelanjaka, neprestano miješajući. Na kraju polovinu mješavine brašna i oraha dodati smjesi od jaja i metlicom za snijeg ili žlicom (NE mikserom) izmiješati i to podižući smjesu od dolje prema gore. Zatim preostali dio mješavine brašna dodati i na isti način umiješati. Tijesto razdijeliti na dva jednaka dijela (ja izvažem da bude potpuno točno i svaki biskvit jednake debljine). Jedan dio tijesta staviti u hladnjak, dok se drugi biskvit bude pekao!
Dno kalupa za tortu veličine 28 cm prekriti papirom za pečenje i u kalup žlicom stavljati tijesto te fino vilicom ili žlicom izravnati. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 18 0°C, 25 – 30 minuta (ovisno o pećnici). Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti 5 minuta na rešetki da se odmori, zatim oprezno nožem odvojiti biskvit od kalupa, obruč kalupa odvojiti i biskvit prebaciti, preokrenuti na rešetku prekrivenu papirom za pečenje. Papir odvojiti od biskvita i ostaviti ga da se potpuno ohladi. Kalup oprati – ohladiti, prekriti papirom za pečenje i u njega izliti drugu polovinu tijesta te staviti peći i postupati kao i s prvim biskvitom. Hladne biskvite jednom vodoravno prerezati, kako bi dobili četiri biskvita jednake debljine.
Za preljev: Skuhati sirup od šećera, vode i limunova soka i ostaviti da se ohladi.
Za kremu: Jaja i šećer mikserom kremasto izraditi (3 – 4 minute) i na pari miješajući kuhati oko 20 minuta. Posuda ne smije dodirivati vodu! Zatim dodati narezanu čokoladu i nastaviti miješajući kuhati oko 10 minuta. Kad je krema poprilično gusta skloniti sa štednjaka i umiješati mljevene orahe te ostaviti da se ohladi. Ja posudu stavim u hladnu vodu da se brže ohladi i dok se krema hladi često je promiješam!
Maslac sobne temperature kremasto mikserom miješati 3 – 4 minute Dodavati maslacu žlicu po žlicu hladne kreme, neprestano miješajući. Kremu podijeliti na četiri jednaka dijela (ja izvažem kako bi svaki biskvit bio s istom količinom kreme premazan).
Za slaganje torte: Jedan biskvit položiti na tanjur za tortu i preliti ¼ preljeva (i preljev izmjerim i podijelim na 4 jednaka dijela). Zatim biskvit premazati ¼ kreme, položiti drugi biskvit, preliti ¼ preljeva, premazati ¼ kreme i prekriti trećim biskvitom. Treći biskvit preliti ¼ preljeva, premazati ¼ kreme, položiti četvrti biskvit i preliti preostalim preljevom. Tortu izvana premazati preostalom kremom.
Za ukrašavanje: Čokoladne bombone prerezati po pola, odnosno 8 komada prerezati po pola a 1 ostaviti u cijelom. Od čokolade specijalnim nožem za guljenje krumpira guliti rolice. Bombone posložiti po torti i tortu izvana ukrasiti rolicama čokolade.
Savjet: Umjesto mljevenih oraha mogu se staviti prženi lješnjaci. Jezgre lješnjaka na srednje jakoj temperaturi, bez dodatka masnoće popržiti do zlatno – smeđe boje. Ostaviti da se ohlade, ljuske ukloniti i lješnjake samljeti.
Tortu prije posluživanja ostaviti 15 – 20 minuta na sobnoj temperaturi da omekša!
Sastojci
- BISKVIT:
- jaja: 7
- voda, hladna: 7 žlica
- šećer: koliko teže 4 jaja, toliko šećera
- brašno: koliko teže 4 jaja, toliko brašna
- orasi: koliko teži 1 jaje, toliko mljevenih oraha
- prašak za pecivo: 1 vrećica
- PRELJEV:
- voda: 250 ml
- šećer: 40 g
- limun: sok od 1 limuna
- KREMA:
- jaja: 6
- šećer: 180 g
- čokolada za kuhanje: 100 g
- orasi, mljeveni: 200 g
- maslac, sobne temperature: 250 g
- UKRAŠAVANJE:
- čokolada za kuhanje: 100 g
- punjeni čokoladni bomboni: 9 ili 16 jezgri oraha
0 komentari:
Objavi komentar