U drugoj posudi mikserom kremasto izmiješati maslac, smeđi šećer, bijeli šećer, vanilin šećer i ulje (3 – 4 minute). Žumanjke jedan po jedan dodavati smjesi neprestano miješajući. Zatim dodati kiselo vrhnje i nastaviti miješati oko 2 minute. Mješavinu brašna dodati i metlicom za snijeg dobro izmiješati. Dodati naribane tikvice, izmiješati i na kraju metlicom za snijeg ili žlicom oprezno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu staviti u lim i vilicom fino raspodijeliti, izravnati po limu te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 45 minuta. Dok se kolač peče pripremiti preljev.
Za preljev: Smeđi šećer i vodu staviti na štednjak da zakuha. Skloniti sa štednjaka i umiješati narančin sok i rum. Posudu sa preljevom staviti u hladnu vodu da se ohladi jer preljev treba biti hladan kad se vruć kolač preljeva. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i vruć preliti hladnim preljevom (najbolje je žlicom prelijevati kolač, kako bi bio ravnomjerno natopljen). Zatim kolač preliti glazurom.
Za glazuru: Maslac i ulje na štednjaku otopiti. Skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Glazuru izliti na sredinu kolača i naginjanjem lima na sve strane glazuru razliti po kolaču. Kolač ostaviti da se na sobnoj temperaturi ohladi, narezati i uživati u izvanrednom okusu.
Savjet: Ako kolač pohranjujete u hladnjaku, izvadite ga bar pola sata prije serviranja iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša i režite ga vrućim nožem.
Sastojci
- BISKVIT:
- tikvice, neoguljene: 500 g
- brašno, glatko: 130 g
- pšenična krupica, griz: 80 g
- orasi, mljeveni: 150 g
- kakao: 40 g
- cimet: ½ žličice
- čokolada za kuhanje, nasjeckana: 100 g
- orasi, nasjeckani: 100 g
- prašak za pecivo: 1 vrećica
- soda bikarbona: ½ žličice
- maslac, sobne temperature: 150 g
- ulje: 150 ml
- šećer bijeli: 300 g
- šećer smeđi: 50 g
- vanilin šećer: 2 vrećice
- jaja: 4
- sol: na vrh noža
- kiselo vrhnje, masnije: 200 g
- PRELJEV:
- šećer, smeđi: 40 g
- voda: 150 ml
- narančin sok: 100 ml
- rum: 50 ml
- GLAZURA:
- maslac: 70 g
- ulje: 5 žlica
- čokolada za kuhanje: 150 g
0 komentari:
Objavi komentar