RSS

Kuhinjske čarolije, novi recepti, recepti koji su zapostavljeni obuhvatiti ćemo u ovoj grupi. Ja kao domaćica znam šta ponekad znači nedostatak ideje i stoga je grupi to cilj: Ponuditi one recepte koje imam u bilježnici i solidarisati se sa ostalim domaćicama, i onima koji istinski uživaju u Magijama kuhanja

Musaka


 

Priprema


Luk i češnjak oguliti i sitno nasjeckati. Peršinove grančice oprati, posušiti i sitno nasjeckati. U tavici zagrijati 3 – 4 žlice ulja, dodati luk i češnjak te zlatno – smeđe popržiti. Dodati mljeveno meso i miješajući pržiti, sve dok meso ne promijeni boju. Nastojati u toku miješanja meso usitniti, da ne bi ostali veliki komadi. Skloniti sa štednjaka, dodati peršin te začiniti solju, paprom i Vegetom. Još jednom dobro izmiješati i ostaviti da se smjesa malo ohladi. Pećnicu zagrijati na 200 °C. Dno posude za pečenje blago premazati uljem i posuti krušnim mrvicama (da se krumpir ne bi za dno posude zalijepio).
Krumpir oguliti, oprati, posušiti i na tanke ploške narezati. Polovinu ploški krumpira posložiti na dno posude i začiniti solju i paprom. Mješavinom mesa prekriti krumpir i na kraju po mesu posložiti preostalu polovinu ploški krumpira. Krumpir posuti s malo soli, papra i poprskati s 3 – 4 žlice ulja. Posudu poklopiti i staviti u zagrijanu pećnicu da se peče oko 45 minuta.
Jaja vilicom dobro izraditi i izmiješati s vrhnjem za kuhanje i mlijekom. Začiniti solju i paprom. Nakon 45 minuta musaku izvaditi iz pećnice, ukloniti poklopac i vratiti ponovno u pećnicu oko 15-tak minuta, da bi krumpir gore dobio finu zlatno – smeđu boju. Zatim musaku preliti s mješavinom od jaja te nastaviti peći 5 – 8 minuta. Musaku izvaditi iz pećnice, ostaviti oko 5 minuta da miruje (zbog ljepšeg i lakšeg vađenja iz posude) i servirati.
Savjet: Ako nemate odgovarajuću posudu za pečenje s poklopcem, možete musaku prekriti aluminijskom folijom.


Sastojci Za 4 osobe
  • 1 - 1,2 kg krumpira
  • sol
  • papar
  • Vegeta (po želji)
  • 600 - 700 g mljevenog mesa (miješanog)
  • 1 veća glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 grančice peršina
  • 2 - 3 jaja
  • 100 - 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 - 4 žlice mlijeka
  • ulje
  • krušne mrvice

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar