Pre par dana sam videla ovu divnu Natašinu tortu kod mene na forumu i rešila sam da je pravim da je imamo za Badnji dan, a ako slučajno pretekne i za Božić. Pošto je torta izdašna, nadam se da će tako i biti
Potrebno:
- 800 g posnog keksa
- 1,5 l soka od pomorandže
- 6 pudinga od vanile
- 300 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
- 250 g posnog margarina
- 500 g jagoda
- 250 g šećera + 6 kašika
- 100 g šećera u prahu
- posni šlag
U 1 l soka staviti 6
kašika šećera da provri, a zatim dodati 4 pudinga prethodno sjedinjena
sa 200 ml soka. Skuvati fil, zatim ga ohladiti. Margarin izmiksati sa
šećerom u prahu zatim dodati u ohlađeni fil i dobro umutiti.
Jagode preliti sa 300
ml vode, dodati 250 g šećera i staviti da se kuva oko 10 minuta. Pri
kraju kuvanja propasirati jagode gnječilicom za krompir. 2 pudinga
sjediniti sa 150 ml hladne vode, zatim dodati u kuvane jagode i skuvati
fil. Ovaj fil of jagoda brže ćete ohladiti ako ga odmah prebacite u
manju vanglicu, zatim nju stavite u veću u koju ste sipali hladnu vodu.
Mikserom umutiti fil, jer ćete tako jagode jaoš malo bolje propasirati,
a fil će se brže ohladiti.
Na tacnu složiti keks
(200 g) koji smo prethodno umakali u sok. Kod mene je bilo u 4 reda 7
keksića. Premazati čokoladom koju smo prethodno otopili sa uljem.
Staviti 5 minuta u frižider da se čokolade stegne a zatim preko čokolade
trećinu žutog fila, a onda i trećinu crvenog. Ponovo složiti natopljen
keks i ponoviti filovanje čokoladom, žutim filom i crvenim. Uraditi
tako
i treći put. Tortu završiti keksom i šlagom.
Poželjno je da torta
prenoći u frižideru da bi se keks opustio, a filovi stegli. Pošto znam
da ste nestrpljivi, danas sam je napravila i već kroz par sati isekla i
podelila ovaj jagodičasti recept s vama
Srećni vam praznici ! <3
0 komentari:
Objavi komentar